Arbetstider – så fungerar det | Byggföretagen

Arbetstider – så fungerar det

I kollektivavtalet finns särskilda regler kring arbetstider som är viktiga för dig som arbetsgivare att känna till. Anders Fareskog, arbetsrättsjurist i väst, svarar på en av de vanligaste frågorna.

Publicerad:

Anders Fareskog, arbetsrättsjurist på Byggföretagen i väst.

När ska jag betala ut övertidsersättning, om arbetstiden är fördelad över en fyraveckorsperiod?

– Enligt Byggavtalet ska anställda alltid ha ett veckoarbetstidsmått. Om arbetstiden är fördelad över en fyraveckorsperiod där de anställda först arbetar 36 timmar per vecka i två veckor, och därefter 44 timmar per vecka i två veckor, ska övertidsersättning för den 37:e arbetstimmen betalas ut under de två första veckorna i perioden, medan övertidsersättning för den 45:e arbetstimmen ska betalas ut under de två sista veckorna.

Vill du lära dig mer om reglerna kring arbetstider? Anmäl dig till ett lunchseminarium den 31 maj. Anders Fareskog och Siri Åhlmans, arbetsrättsjurister på Byggföretagen i väst, går igenom reglerna och kan svara på dina frågor.