Hon är Årets byggkvinna 2022 | Byggföretagen

Hon är Årets byggkvinna 2022

Utmärkelsen Årets byggkvinna 2022 går till Malin Söderson, vd på Iskad – Industri & Skadesanering AB. Det avslöjades på Byggföretagens prisutdelning under torsdagskvällen. Utmärkelsen Årets byggföretag gick till TL Bygg och priset för Årets mest inspirerande resa gick till Shakrin Ahmed, projektledare på AFRY.

Publicerad:

Malin Söderson, - Årets byggkvinna. Shakrin Ahmed - Årets mest inspirerande resa. TL Bygg - Årets byggföretag

– Malin Söderson är en stor förebild och en ledare som tar ansvar, utvecklar och leder personerna i sin omgivning. Malin har arbetat konsekvent och långsiktigt med att bygga upp en företagskultur som gynnar medarbetarna och är en inspiratör för branschen. Därför tycker vi i juryn att hon en värdig vinnare av Årets byggkvinna 2022, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen.

I den nya kategorin Årets byggföretag vann TL Bygg för att man engagerat hela byggbranschen och generöst delat med sig av insikter och verktyg som gör att branschen blir mer inkluderande och jämställd. Shakrin Ahmed, projektledare på AFRY, vann kategorin Årets mest inspirerande resa för att hon med envishet vågat följa sin dröm och inte tillåtit sig bli påverkad av yttre faktorer.

Juryns motiveringar
Årets byggkvinna – Malin Söderson
Vinnaren av priset ”Årets byggkvinna” tilldelas en kvinna som inte bara är en otrolig förebild, utan även en ledare som tar ansvar, utvecklar och leder personerna i hennes omgivning. I sitt ledarskap tar hon ansvar för olika områden som rör den psykosociala arbetsmiljön, rutiner vid planering och utvecklingen av en maskinpark. Hon är en person som genom ett konsekvent och långsiktigt arbete har byggt upp en företagskultur som gynnar medarbetarna. Hon imponerar och inspirerar branschen till att ta helhetsansvar för företag och fortsätta utveckla processer och rutiner allt eftersom att tiderna ändras.
Årets byggkvinna är en självklar vinnare som med engagemang, stort ansvar och kompetens inte bara leder sig själv och sitt företag till utveckling utan även sina medarbetare. Utmärkelsen ”Årets Byggkvinna” tilldelas Malin Söderson

Årets byggföretag – TL Bygg
Vinnaren av utmärkelsen ”Årets byggföretag” har engagerat hela branschen och generöst delat med sig av insikter och verktyg som gör att branschen blir mer inkluderande och jämställd. Genom diverse olika workshops, och genom en kommunikation som varit enkel och tydlig, har de lyckats involvera såväl mindre byggföretag till större aktörer. Kulturen i branschen är avgörande för att vi ska kunna behålla talanger. Man förbättrar inte bara sin egen kultur, utan inspirerar hela branschen till att utveckla den tillsammans. Sida vid sida. Utmärkelsen ”Årets byggföretag” tilldelas TL Bygg, som har fått hela branschen att ”Sila snacket”.

Årets mest inspirerande resa – Shakrin Ahmed
Vinnaren av utmärkelsen ”Årets mest inspirerande resa” har med envishet vågat följa sin dröm och inte tillåtit sig bli påverkad av yttre faktorer. Trots att resan inte alltid varit enkel, och hon har haft ett tufft motstånd, har hon fullföljt sin vision. Med ett stort engagemang och intresse har hon fördjupat sina kunskaper inom områden som digitalisering och jämställdhet. Hennes personliga resa, där hon vuxit i sin roll och inte lämnat någon oberörd, är beundransvärd. Vi är övertygade om att hon kommer fortsätta driva utvecklingsfrågor i branschen framåt och vi ser fram emot att få fortsätta följa hennes tydliga och starka resa. Utmärkelsen Årets mest inspirerande resa tilldelas Shakrin Ahmed.

Bakgrund
Årets byggkvinna lanserades 2021. Första året gick utmärkelsen Årets byggkvinna till Emmalena Andersson, plåtslagare och byggchef.
2022 lanserades två nya priskategorier – ”Årets byggföretag” och ”Årets mest inspirerande resa”. Utmärkelsen Årets byggföretag delas ut till ett företag som arbetat för en inkluderande arbetsplats där alla känner sig välkomna. Företaget ska vara ett gott föredöme och inspirera andra företag i deras arbete för inkludering. Utmärkelsen Årets mest inspirerande resan går till en person vars berättelse om hur hon klev in i byggbranschen är i fokus.

Syftet med priset Årets byggkvinna är att lyfta fram kvinnliga förebilder och företag som strategiskt arbetar med att på sikt få fler kvinnor att söka sig till bygg- och anläggningsbranschen. Målet är en jämnare könsfördelning, vilket kan bidra till en sundare och schysstare kultur på våra arbetsplatser.

Jury – Årets byggkvinna 2022
Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen
Sandra ’Byggsandra’ Mobaraki, bygginspiratör och influencer
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna
Gabriella Lavecchia, förbundsordförande SEKO
Jonas Steen, ordförande SME-utskottet, Byggföretagen
Folkets röst

Läs mer om Årets byggkvinna 2022