”Lärande organisationer utvecklas snabbare” | Byggföretagen

”Lärande organisationer utvecklas snabbare”

Tobias Andersson har gjort en lång och framgångsrik karriär i anläggningsbranschen. Som koncernchef för SVEAB vill han skapa Sveriges bästa anläggningsföretag med en lärande organisation i ryggen.

Publicerad:

Tobias Andersson fick sitt första jobberbjudande på självaste studentdagen, då en granne erbjöd honom en tjänst på Svenska vägbeläggningar. Det blev startskottet på en framgångsrik karriär som innefattar samtliga tjänstemannabefattningar inom anläggning. Tobias har haft ledande roller i ett flertal företag och 2002 startade han SVEAB (Svenska Entreprenad i Mälardalen AB) tillsammans med dåvarande ledning i PNB Öst.

Idag är SVEAB ett av Sveriges största renodlade privata anläggningsföretag. Den nuvarande ägarkonstellationen tog över 2009 och sedan dess har bolaget gått från 500-600 miljoner till 1,5 miljarder i omsättning. Uppdragen består huvudsakligen av större infrastrukturprojekt såsom vägar, järnvägar, VA och kollektivtrafik.

Vilka är dina drivkrafter?
– Att fortsätta utveckla mig själv, mina medarbetare och SVEAB. Jag känner en stolthet varje gång jag ser vår flagga och jag vill att vi ska vara Sveriges bästa anläggningsföretag. Det gäller att få med sig medarbetarna på den resan, att skapa ett bolag där alla människor trivs och utvecklas, säger Tobias Andersson och tillägger:

– Dessutom hatar jag att förlora! Det kan vara jobbigt i vissa situationer men samtidigt driver det mig att alltid bli bättre.

Vilka lärdomar kan du dela med dig av?
– En bra chef är sig själv. Jag gillar att vara transparent, det du ser är det du får. Du ska alltid kunna lita på mig och alla mina beslut ska tåla granskning. I takt med att SVEAB har vuxit och utvecklats har min roll förändrats från ett operativt till ett mer strategiskt fokus. Jag försöker att vara en lots som visar vägen och låter andra styra det dagliga arbetet.

– Det är viktigt att lära av både sina egna och av andras misstag. Det första kallar jag erfarenhet, det andra intelligens. Man ska inte vara prestigefull och fastna i gamla arbetssätt. Lärande organisationer utvecklas mycket snabbare.

Vilka utmaningar och möjligheter ser du för SVEAB framöver?
– Om vi börjar med utmaningarna så är jag lite bekymrad över vissa bolagsuppköp i branschen där kortsiktiga ägare lovar fantastisk avkastning. Sedan går det ju inte att komma ifrån att i dagens läge med hög inflation, stora leveransproblem, skenande materialpriser och kriget i Ukraina är det mycket som tyder på att vi står inför en djup lågkonjunktur.

– Möjligheter finns det hur många som helst! När det blir stormigt har ett starkt och stabilt bolag som SVEAB ofta lättare att behålla sin kompetens, och personalen är vår största tillgång. Vi arbetar 90 procent mot offentlig sektor, vilket också brukar vara en trygghet i tuffa tider.

Fakta
Tobias Andersson, koncernchef SVEAB
Född: 1969
Familj: Gift och två barn
Bor: Sollentuna
Utbildning: Fyraårigt tekniskt gymnasium med bygginriktning
Fritid: Lantställe i Roslagen, umgås med familj och vänner