Så lastar du servicebilen säkert | Byggföretagen

Så lastar du servicebilen säkert

Att lasta servicebilen rätt, och surra fast redskapen ordentligt, kan rädda liv vid hastiga inbromsningar eller krock. Nu lanserar Prevent i samarbete med Byggföretagen checklistor för skyddsrond samt förare av servicebilar med syftet att öka säkerheten.

Publicerad:

– Servicebilarna glöms ofta bort i arbetsmiljöarbetet. Förarna lastar det som kan behövas under dagen, från handverktyg till gasbehållare, och ofta är det snabba ryck som gäller. Men last som inte är fastspänd kan bli elefanter i nacken vid en kollision, säger Johan Mellnäs, projektledare på arbetsmiljöorganisationen Prevent.

Det nya informationsmaterialet vänder sig till arbetsgivare, skyddsombud och anställda på mindre och medelstora bygg- och installationsföretag.

– Generellt är bygg- och installationsbranschen duktiga på att jobba strukturerat och organiserat med arbetsmiljöfrågor. Det finns med andra ord en bra grund när vi nu tillsammans lyfter servicebilar som arbetsmiljöfråga med målet att öka kunskaper och insikter om hur skador och olyckor kan förebyggas, säger Ulf Lundström, arbetsmiljörådgivare på Byggföretagen.

Det kostnadsfria informationsmaterialet om hur man lastar servicebilar på ett säkert sätt har samlats på Prevents webb, och har tagit fram av Prevent tillsammans med installatörsparterna inom Svenskt Näringsliv och LO.

Checklistor

Servicebilar – skyddsrond bil

Servicebilar – förare