Satsning på ökad kunskap om mens och graviditet i byggsektorn | Byggföretagen

Satsning på ökad kunskap om mens och graviditet i bygg­sektorn

Antalet kvinnor i byggsektorn ökar, och därmed även behovet av att lyfta frågor som menshälsa och graviditet. Fräscha toaletter med rinnande vatten och kunskap om hur man undersöker vilka arbetsuppgifter som funkar för gravida är frågor som byggena nu ska få hjälp att lyfta i en satsning från arbetsmarknadens parter och Prevent.

Publicerad:

Syftet med projektet är att attrahera fler kvinnor till byggsektorn, men också att få de som arbetar där att stanna kvar i högre utsträckning. 

– Det handlar om att vara en attraktiv bransch och fräscha utrymmen gynnar alla. Alla arbetsgivare vill göra rätt, men eftersom det varit så få kvinnor i sektorn har man inte så stor vana att till exempel prata om menshälsa och graviditet, säger Hanna Magnusson från Byggföretagen. 

Materialen tar upp allt från lagstiftning till arbetsmiljörisker och riskbedömningar för gravida och ammande, till hur personalutrymmen och toaletter behöver se ut. Bakom satsningen står Byggföretagen, Byggnads, Svenska Elektrikerförbundet, Glasbranschföreningen, Installatörsföretagen, Maskinentreprenörerna, Målarna, Måleriföretagen, Plåt & Ventföretagen och Seko. Att så många parter står bakom projektet visar att frågorna är angelägna för hela sektorn.  

Målgruppen är i första hand chefer och skyddsombud i byggsektorn, i andra hand övriga medarbetare. Allt material samlas på en webbsida på prevent.se och kan med fördel användas både i vardagsarbetet, samt vid introduktion, arbetsplatsträffar och utbildningar. 

Checklista om menstruation
Checklista om gravida och ammande arbetstagare

Graviditet, amning och mens – en skrift för dig som jobbar med arbetsmiljö i byggsektorn