Tjänstemannaavtalet - så fungerar resor och traktamenten | Byggföretagen

Tjänstemannaavtalet – så fungerar resor och traktamenten

Johanna Vilhelmsson, arbetsrättsjurist på Byggföretagen och avtalsansvarig för Tjänstemannaavtalet reder ut vad arbetsgivare ska tänka på kring traktamenten och ersättningar.

Publicerad:

Johanna Vilhelmsson är arbetsrättsjurist på Byggföretagen.

Vad är viktigt för arbetsgivare att tänka på kring traktamenten och liknande ersättningar?

− På Tjänstemannaavtalets område är utgångspunkten att frågan om ersättning för resor och traktamenten ska hanteras av lokala parter. Men om man inte kommer överens finns vissa regler i Tjänstemannaavtalet. Det är även viktigt att tänka på att kollektivavtals ersättningsregler och skatteregler inte alltid harmoniserar, på så sätt att en ersättning enligt kollektivavtal inte automatiskt är skattefri och att arbetsgivare behöver ha koll på både regler i kollektivavtal och skatterättsliga regler.

Den 1 december hålls ett Arbetsgivarforum om detta, vad kommer webbinariet att innehålla?

− Vid webbinariet kommer våra arbetsrättsjurister Johanna Appelgren och Siri Åhlmans att berätta om Tjänstemannaavtalets regler om bl.a. traktamente, förrättningstillägg, reskostnadsersättning vid dagliga resor och resa med egen bil i tjänsten. Därefter går vår skatteexpert Sofie Wilhelmsson igenom skattereglerna kopplat till resor och traktamente.

Vill du lära dig mer? Missa inte Arbetsgivarforum 1 december kl 9.00.