Larmet: Allt fler frågor om arbetsbrist | Byggföretagen

Larmet: Allt fler frågor om arbetsbrist

Nu börjar den bistra konjunkturen märkas hos byggföretagen. Ett tecken på det är att allt fler samtal till Rådgivningen hos Byggföretagen handlar om arbetsbrist.

Publicerad:

– Många av samtalen handlar om hur man som arbetsgivare ska gå tillväga vid uppsägning på grund av arbetsbrist, vilken uppsägningstid som gäller och de nya reglerna i Lagen om anställningsskydd, LAS. Vi går då tillsammans med arbetsgivaren igenom den steg-för-steg-guide gällande arbetsbrist som finns i Arbetsgivarguiden samt de mallar som finns för att verkställa uppsägningarna efter genomförd MB-förhandling, säger Helena Alkhamisi, ansvarig för Rådgivningen inom kollektivavtal och arbetsrätt på Byggföretagen.

Under november var arbetsbrist det enskilt största sakområde som medlemmarna hade frågor om när de ringde Rådgivningen. Antalet samtal närmar sig nu snabbt toppen från mars 2020, då den första corona-vågen ledde till många frågor i samma ämne.

En undersökning från hösten 2022 visar att 92% av Byggföretagens medlemsföretag anser att Rådgivningen är mycket viktiga eller viktiga för dem i deras arbete.


Rådgivningen
Rådgivningen svarar på frågor om kollektivavtal, arbetsrätt, entreprenadjuridik och arbetsmiljö, och är öppen helgfria vardagar under kontorstid.
Läs mer här

Arbetsgivarguiden
Byggföretagens medlemsföretag har även tillgång till Arbetsgivarguiden, där man kan få tillgång till bland annat steg-för-steg-guider och mallar i olika frågor.
Läs mer här