Regionchef i väst om året som gått | Byggföretagen

Regionchef i väst om året som gått

Anna Lönn Lundbäck, regionchef på Byggföretagen i väst, summerar året som gått och blickar framåt mot nästa år.

Publicerad:

Härryda blev Årets kommun

Härryda vann priset Årets kommun när vi presenterade resultatet från 2022 års Byggdialogindex – en undersökning av Byggföretagen i väst som genomförs vartannat år för att kartlägga bygg- och fastighetsbolags syn på investeringsklimat och samarbete i västsvenska kommuner.

Åtgärder för ökat återbruk presenterades för riksdagen

I april presenterade Byggföretagen i väst tillsammans med Johanneberg Science Park en rad åtgärder för ökat återbruk för Sveriges riksdag. En av åtgärderna är att tillåta flexibilitet i Plan- och Bygglagen samt Boverkets Byggregler för att möta aktuell tillgång på återbrukade produkter.

Arbetsgivarforum lanserades

En ny webbinarserie lanserades i år efter ett initiativ från Byggföretagen i väst. Där kan du som medlem varje vecka fördjupa dig i arbetsgivarfrågor såsom anlitande av underentreprenör och arbetstidsregler.

Geoteknik på Skaraborgs Anläggardag

I augusti fick medlemsföretagen i Skaraborg lära sig mer om geoteknik och hur förutsättningarna för byggande ser ut i Skaraborgs platålandskap. På Skaraborgs Anläggardag fanns experter på plats och pratade om vilka geotekniska undersökningar som finns och hur de används.

Rekordmånga byggutbildningar till Göteborg

I höst startade rekordmånga yrkesutbildningar inom bygg och anläggning i Göteborg. Ett härligt besked som visar att vi fått gensvar och förståelse för den stora kompetensbrist som råder i branschen.  

Bohus Norra Älvsborg ökar takten i arbetet för sund konkurrens

I december samlades medlemsföretag tillsammans med Fyrbodals kommuner för en workshop för att lära mer om hur vi skapar en sund byggbransch, få fördjupad kunskap kring ID06-kort och personalliggare samt lyssna till goda exempel från branschen.

Vad händer under 2023?

Byggandet i Västsverige har gått starkt framåt och flera stora industrietableringar är på gång i både Skövde och Göteborg. År 2023 riskerar dock bli tufft då byggandet väntas slå av på takten enligt vår prognos. Nu behöver det offentliga gå före och brygga över en tuffare tid. Vår samverkan med kommunerna blir därför extra viktig under nästa år. Vi uppmuntrar också medlemsföretagen att inte slå av på takten i hållbarhetsarbetet – det är en konkurrenskraft när vi går in i starkare tider igen.