”Vi behöver få in fler kvinnliga förebilder i ledande positioner” | Byggföretagen

”Vi behöver få in fler kvinnliga förebilder i ledande positioner”

Bodel Blom sadlade om från tjänstesektorn till byggbranschen och är nu vd för Byggutrustning i Luleå som hyr ut maskiner och verktyg. Hon är även engagerad i Byggföretagen där hon framför allt driver frågan om ökad jämlikhet.

Publicerad:

Bodel Blom, vd och delägare i Byggutrustning Luleå AB. Fotograf: Anna Lintzén Photo

Bodels pappa började arbeta som VD på Byggutrustning 1987 och köpte bolaget 2002. Tio år senare kom dottern Bodel in i företaget som ekonom. Innan dess hade hon en lång karriär bakom sig på ISS Sverige som bland annat business controller, kalkylator och regionchef.

– Det var en stor omställning att gå från ett multinationellt bolag till ett litet familjeföretag med åtta anställda. Jag kunde ingenting om byggbranschen utan fick lära mig allt från grunden. Jag lär mig fortfarande nya saker varje dag, vilket är något som jag gillar med branschen, säger Bodel Blom.

Hur har verksamheten förändrats under din tid på företaget?

– En viktig del har varit att digitalisera verksamheten. När jag började fanns det bara två datorer på hela företaget, i övrigt var det papper och penna som gällde. Vi har även renoverat lokalerna och byggt ut personalutrymmena för att få en bättre arbetsmiljö.

Vilka är dina drivkrafter?

– Jag tycker att byggbranschen är rolig och spännande. Utbytet med andra människor är väldigt givande. Här finns alla möjligheter att vara med och påverka utvecklingen.

Vilken är den största utmaningen för ert företag?

– Det är att få tag på arbetskraft. Två medarbetare har redan gått i pension och inom 5-6 år går ytterligare fem personer i pension. Då finns ingen kvar av de som jobbade här när jag började. Det handlar om innesäljare, mekaniker och chaufförer.

– Än så länge har vi knappt märkt av den vikande konjunkturen, men några bostadsprojekt har skjutits fram på grund av stigande materialpriser och räntor.

Vilka möjligheter ser ni framöver?

– Mycket är kopplat till den stora gröna samhällsomvandlingen som pågår i norra Sverige. Om planerna realiseras kommer det att finnas oerhörda möjligheter för alla bolag här uppe. Samtidigt skulle det innebära en stor utmaning för kompetensförsörjningen i byggbranschen. Det pratas om att det kommer skapas 50 000 nya arbetstillfällen i regionen. Initialt hamnar en stor andel i byggbranschen för utbyggnad av infrastruktur, bostäder, skolor, sjukvård med mera. Hur ska vi få tag på så mycket folk?

Berätta om ditt engagemang i Byggföretagen!

– Jag sitter i styrelsen i Norrbottens Byggförening och är vice ordförande i Byggföretagens valberedning till förbundsstyrelsen. Jag är även ordförande i Rentalföretagen, en branschorganisation för professionella maskinuthyrare, och sitter därför med i Branschrådet inom Byggföretagen.

– Jag brinner framför allt för att öka jämställdheten i byggbranschen. Vi behöver få in fler kvinnliga förebilder i ledande positioner, både i företagen och i styrelsen för byggföreningarna. Därför har jag varit med och startat Nätverk Q, ett nätverk för kvinnor verksamma i byggbranschen i Norrbotten. Ett annat viktigt område är kompetensförsörjning. Där jobbar jag mycket med att få till elevbyggen för gymnasieprogrammet bygg och anläggning i Luleå, olika projekt tillsammans med Teknikens Hus för att väcka intresse hos kommande generationer samt med Luleå tekniska universitet. De här frågorna hänger ihop, om branschen betraktas som jämställd och attraktiv kommer fler välja vår bransch och då blir det lättare med kompetensförsörjningen.

Faktaruta
Bodel Blom, vd och delägare i Byggutrustning Luleå AB
Född: 1970
Bor: Luleå
Familj: Sambo, två vuxna barn
Fritid: Träning, skidåkning, skoter, resor, god mat
Läs mer: https://www.byggutrustninglulea.se/