Avtal 2023: Konjunkturläge och ingångsvärden för attraktiva kollektivavtal | Byggföretagen

Avtal 2023: Konjunkturläge och ingångsvärden för attraktiva kollektivavtal

Byggföretagen bjuder in till webbsänd pressdragning tisdagen den 14 februari kl 16.30 med anledning av växling av yrkanden med Byggnads.

Publicerad:

Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen.

– Konjunkturläget skapar en osäkerhet som bygg- och anläggningsbranschen inte upplevt på mycket länge. Det kräver en ansvarsfull avtalsrörelse. Nu är tid för både fack och arbetsgivare att inse allvaret för att trygga sysselsättningen, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen.

Byggföretagens senaste bedömning är att de totala bygginvesteringarna i bostäder, anläggningar och offentliga lokaler minskar med 10 procent under 2023. Samtidigt anser nio av tio företagare inom bygg och anläggning att återhållsamma lönekrav är mycket viktigt eller viktigt i rådande konjunkturläge.

– Ökade kostnader för material, drivmedel och elkraft gör det dyrare för våra medlemsföretag att bygga. Räntehöjningarna gör i sin tur att efterfrågan på det byggda minskar. Det är ett bistert läge, säger Mats Åkerlind.

För anmälan och möteslänk till pressdragning – kontakta kommunikationsenheten.