Så förebygger du byggstölder | Byggföretagen

Så förebygger du byggstölder

På Skaraborgs Anläggardag riktades fokus mot stölder och arbetslivskriminalitet i bygg- och anläggningsbranschen. Ta del av expertens tips om hur du förebygger byggstölder.

Publicerad:

– Stölder och arbetslivskriminalitet är två avgörande framtidsfrågor för branschen. Vi kan aldrig acceptera att schyssta byggare slås ut av kriminella aktörer, säger Maria Skoog, bransch- och föreningsansvarig på Byggföretagen i Skaraborg.

Under 2021 anmäldes 4 514 inbrottsstölder på byggarbetsplatser enligt Brottsförebyggande rådet, Brå. Karl-Henrik Karlsson, kriminolog och projektledare på Peab, delade med sig av åtgärder för att skapa trygga byggarbetsplatser – utan stölder.

– Det är viktigt att samtliga brott vi blir utsatta för rapporteras till Polisen, även i de fall skadekostnaderna faller under självrisken. Gör vi inte detta blir det svårare att veta vilka projekt som löper större risk att utsättas för brott och vilka riskfaktorer som spelar in.
.

Tre tips för att förebygga byggstölder

  • Planera i förväg. Redan innan projektet har startats upp så bör det finnas en plan för vilka säkerhetsprodukter man vill skydda sitt projekt med, där kostnaden för dessa inkluderas i kalkylen.
  • Ordning och reda. Många stölder upptäcks först vid en större inventering eller vid avveckling av projektet. Genom att arbeta mer systematiskt med in- och utcheckning av material och hjälpmedel så kan många stölder undvikas.
  • Tänk på: hur kan den ekonomiska belöningen reduceras, samtidigt som man arbetar med att öka risken för upptäckt och den ansträngning som krävs för att genomföra stölderna? Arbetar man med samtliga tre delar kommer det bli mindre attraktivt för gärningspersoner att begå stölder på våra byggarbetsplatser.

Läs mer om hur du skyddar dig mot stölder.