Bygg­företagen kräver svar efter Byggnads avhopp | Byggföretagen

Bygg­företagen kräver svar efter Byggnads avhopp

Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd skriver öppet brev efter Byggnads hastiga beslut att hoppa av det mångåriga samverkansprojektet Sund konkurrens och schyssta byggen. – Vi har haft en stor och bred samsyn om nolltolerans mot fusk. Att slå tillbaka kriminalitet och oegentligheter på den svenska byggarbetsmarknaden är en förutsättning, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Publicerad:

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Enligt Byggföretagen har det gemensamma arbetet gjort att frågan om sund konkurrens i dag har självklar plats på dagordningen för regering, riksdag, myndigheter, byggherrar, fastighetsbolag och banker. Delegationen mot arbetslivskriminalitet lyfte också fram byggbranschen som ett föredöme i sitt delbetänkande till regeringen den 21 februari.

Fem år av samverkan

– Det gemensamma arbetet har pågått sedan 2018 och lett fram till åtgärder såsom en kunskapsbank för vägledning, initiativ till Byggmarknadskommissionen och implementeringen av Bankinitiativet för hållbara banklån. Beskedet att Byggnads kliver av samarbetet är olyckligt för alla i branschen, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Därför vill Byggföretagen att Byggnads ledning i Stockholm besvarar följande frågor:

  • Vilket är skälet till att Byggnads på stående fot inte längre vill vara med?
  • Vilka förslag på åtgärder som ger bättre effekt än Sund konkurrens och schyssta byggen har Byggnads?
  • Vad innebär Byggnads avhopp för redan sjösatta projekt såsom framtagandet av branschens API för seriösa beställare?

– Vi är förstås besvikna på Byggnads agerande men Byggföretagens dörr står alltid öppen för samverkan och samarbete, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Fackförbunden Seko, Målarna och Elektrikerna följer Byggnads beslut.