”Viktigt att lyfta fram allt det positiva i byggbranschen ” | Byggföretagen

”Viktigt att lyfta fram allt det positiva i byggbranschen ”

Anders Lund är vd på familjeföretaget B&L Lund som är experter på undertak och akustik. Han har alltid varit tekniskt intresserad och gillar att hitta lösningar på kundernas problem.

Publicerad:

B&L Lund grundades 1980 av Anders föräldrar Bengt och Lena Lund. Först sålde de arbetsmiljöprodukter och personlig skyddsutrustning men snart skiftades fokus till undertak och akustik, delvis tack vare Anders farbror Börje Lund som drev företaget Bullerbekämparen.

Till en början var B&L Lund ett rent montageföretag men genom förvärven av Absoflex, Akustiksegel och Acqwool har företaget byggt upp en egen produktion. Verksamheten utgår från Broddetorp i Falköpings kommun och kunderna återfinns inom såväl privat som offentlig sektor. Anders sommarjobbade visserligen på familjeföretaget men utbildade sig sedan till dataingenjör och arbetade som programmerare i Göteborg. Han startade även ett eget företag inom tidsredovisning som fortfarande är aktivt. Situationen förändrades när Anders och hans fru Anna köpte grannfastigheten bredvid föräldrahemmet.

– Vi flyttade upp från Göteborg på prov och hjälpte till lite grann i familjeföretaget. Jag började arbeta heltid 2012 och tog över som vd 2018. Idag sysselsätter vi cirka 20 personer i form av akustikkonsulter, undertaksmontörer, produktions- och administrativ personal. Det är en styrka att kunna erbjuda hela kedjan från projektering till montering, säger Anders Lund.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Att hjälpa människor hitta lösningar på ljudrelaterade problem. Det är också roligt att vi har en hög tekniknivå i produktionen med stora möjligheter att göra anpassningar efter kundens behov och önskemål.

Finns det några trender inom akustik?

– Intresset och förståelsen för akustikens betydelse i byggnader ökar. Det märks exempelvis när vi arrangerar kurser för kommuner, arkitekter och andra som vill lära sig mer om akustik. Vi får även många förfrågningar från privatpersoner som vill ha hjälp att reducera eko i bostäder med stora öppna planlösningar och hög takhöjd.

Berätta om ditt engagemang i Byggföretagen!

– Jag är styrelseledamot i Skaraborgs Byggförening och aktiv i det lokala SME-utskottet där vi diskuterar frågor för små och medelstora företag. Jag tycker det är viktigt att lyfta fram allt det positiva i byggbranschen så att fler människor söker sig till branschen.

Vilka utmaningar och möjligheter ser du för B&L Lund framöver?

– Vi ser stora utvecklingsmöjligheter på akustikmarknaden. Med egen produktion kan vi produktutveckla och skapa nya lösningar, samtidigt som vår breda kundbas minskar sårbarheten i en lågkonjunktur. Utmaningen är att få tag på nya medarbetare. Vår verksamhet ligger lite avsides och i ett mindre företag är det ännu viktigare att hitta rätt person som passar in i gruppen.

Fakta

Anders Lund, vd för B&L Lund
Född: 1981
Familj: Fru och två barn (6 och 10 år)
Bor: Bolum i Falköpings kommun
Utbildning: Dataingenjör på Chalmers tekniska högskola
Fritid: Umgås med familjen
Mer info: bllund.se