”Behövs mer tid för satsning på yrkeshögskolor” | Byggföretagen

”Behövs mer tid för satsning på yrkeshögskolor”

I vårbudgeten föreslås att 400 miljoner kronor tillförs för att förstärka regionalt yrkesvux inom kommunal vuxenutbildning och att 70 miljoner kronor tillförs yrkeshögskolan.

Publicerad:

– Bygg- och anläggningsbranschen har ett långsiktigt behov av kompetensförsörjning. Därför är det positivt att regeringen vill satsa på vuxenutbildningar. Rätt använda kan mer resurser innebära fler arbetsledare, mättekniker och anläggningsingenjörer för våra medlemsföretag, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.

Byggföretagen menar dock att tiden för satsningen på yrkeshögskolor inte räcker till i nuvarande form. Myndigheterna får formellt bara använda det extra tillskottet under hösten. Samtidigt tar det tid för skolorna att bygga upp samhällsbyggnadsutbildningar med hög kvalitet – och för eleverna att genomföra påbörjad utbildning.

– Det krävs ett direktiv om att satsningen förlängs och ett löfte om ytterligare pengar i höstbudgeten, säger Tanja Rasmusson.

De medel som tillförs avser 2023 och bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna.

Här kan du läsa mer om vårbudgeten