Rättelse gällande A1-intyg | Byggföretagen

Rättelse gällande A1-intyg

Byggnads hävdar i en debattartikel att Byggföretagen gått mot sina europeiska kollegor och reserverat sig mot ett gemensamt uttalande om att anmälningsplikten och A1-intygen ska behållas för alla utstationeringar av byggnadsarbetare. Byggföretagen vill behålla A1-intygen. Vi har aldrig sagt att vi vill avskaffa dessa.

Publicerad:

Vad som nu diskuteras är dock ett förtydligande om att A1-intyg inte krävs vid affärsresor och kortare aktiviteter (max 3 dagar per månad) i andra EU-länder. Det har aldrig varit syftet med nuvarande regelverk att kortare tjänsteresor ska omfattas av regelverket, men på grund av vissa EU-länders tolkning av förordningen behöver reglerna förtydligas. Vi anser helt enkelt inte att en person, som under två dagar åker på arbetsmöten till ett annat EU-land, ska anses tillhöra socialförsäkringssystemet i detta land.