Gruvavtalet och Svemek-avtalet klara | Byggföretagen

Gruvavtalet och Svemek-avtalet klara 

Byggföretagen har sedan länge träffat kollektivavtal med IF Metall för de medlemsföretag som bedriver gruvarbeten (Gruvavtalet) och för de medlemsföretag som har centrala reparationsverkstäder (Svemek-avtalet). Dessa avtal hämtar i allt väsentligt sitt innehåll från motsvarande avtal mellan Industriarbetsgivarna och IF Metall.

Publicerad:

Fredrik Rubin, Samordningsansvarig för Gruvavtalet och Svemek-avtalet

Byggföretagen och IF Metall har nu tecknat nya kollektivavtal för den kommande avtalsperioden. Uppgörelsen är i enlighet med märket och följer riksavtalen mellan Industriarbetsgivarna och IF Metall, dock med bibehållande av de avvikelser som parterna tidigare varit överens om.

Svemek-avtalet gäller fr o m den 1 juni 2023 t o m den 31 maj 2025 och Gruvavtalet gäller fr o m den 1 april 2023 t o m den 31 mars 2025.


Tillämpar du Gruvavtalet eller Svemek-avtalet?

Byggföretagen och IF Metall avser att inventera vilka företag som tillämpar Gruvavtalet respektive Svemek-avtalet via medlemskapet i Byggföretagen. Företag som tillämpar någon av dessa avtal ombeds därför att kontakta Byggföretagens medlemsenhet (medlem@byggforetagen.se) eller Fredrik Rubin, som är samordningsansvarig för avtalen.