”Regeringen visar krisinsikt efter bostadssamtalen” | Byggföretagen

”Regeringen visar krisinsikt efter bostadssamtalen”

Regeringen tillsätter en utredning som ska titta på hur man kan återställa presumtionshyressystemet efter de hovrättsdomar som kom förra året. Utredningen har även i uppdrag att förenkla privatuthyrning.

Publicerad:

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

– Det var en viktig signal att både finansminister Elisabet Svantesson och bostadsminister Andreas Carlson gemensamt presenterade utredningen. Det visar på krisinsikt och förståelse kring hur avgörande bostadsbyggandet är för BNP-utvecklingen och hela samhällsbygget. Reformerna kommer att göra skillnad framåt och vi ser fram emot fler pressträffar om hur byggkrisen kan mildras här och nu, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Domarna som kom förra året innebar att den årliga hyresjusteringen av nyproducerade hyresrätter endast får vara hälften av den förhandlade hyresutvecklingen inom bruksvärdessystemet under presumtionshyrestiden (15 år). Det har fått en negativ påverkan på fastighetsvärden och investeringsviljan i nyproduktion av hyresrätter.

– Presumtionshyresdomarna fick kraftig påverkan på möjligheterna att investera i hyresrättsbyggande och slog hårt mot hela affären. Den här utredningen är ett mycket välkommet första steg – vi hoppas att regeringen kommer att fortsätta med strukturreformer på området och även remittera utredningen om fri hyressättning i nyproduktion, säger Anna Broman, bostadspolitisk talesperson, Byggföretagen.

Utredningen ska presentera sina förslag avseende presumtionshyresdomarna i ett delbetänkande den 2 september 2024. Slutbetänkandet ska presenteras den 3 mars 2025.