Byggföretagen om SCB:s siffror över bostadsbyggandet | Byggföretagen

Bygg­företagen om SCB:s siffror över bostadsbyggandet

Drygt 14 550 lägenheter började byggas under första halvåret 2023 enligt SCB. Det är en minskning med cirka 57 procent jämfört med samma period 2022. – Tyvärr ligger utfallet väl i linje med Byggföretagens konjunkturprognos från i april, säger Fredrik Isaksson, chefekonom på Byggföretagen

Publicerad:

Fredrik Isaksson, chefekonom, Byggföretagen.

Enligt senaste prognosen bedömer Byggföretagen att bostadsbyggandet sjunker till 25 500 påbörjade bostäder i lägenheter och småhus under 2023.

– Det här är den kraftigaste nedgången sedan byggkrisen på 90-talet. Vi ser en halvering inom samtliga delar av bostadsbyggandet. Nyproduktionen av bostadsrätter, hyresrätter och småhus sjunker i ungefär samma utsträckning, säger Fredrik Isaksson.

Byggföretagens nästa stora konjunkturprognos släpps i oktober.

Här kan du läsa SCB:s pressmeddelande

Här hittar du Byggföretagen konjunkturprognos.