Serneke bygger Nordens högsta byggnad | Byggföretagen

Serneke bygger Nordens högsta byggnad

På Lindholmen bygger Serneke Karlastaden där Göteborgs första skyskrapa tornar upp sig. Med sina 74 våningar och 246 meter är Karlatornet Nordens högsta byggnad.

Publicerad:

Foto: Daniel Caldeborn, Serneke

– Jag vill tro att Karlatornet kommer att få stor betydelse för Göteborg. Det blir en ny självklar del av stadens siluett, en ny destination för besökare och invånare, ett samtalsämne och förhoppningsvis något som man kommer att vara stolt över. Det visar också att det i Göteborg finns visioner och genomförandekraft, säger Johan Live, presschef på Serneke.

Vilka är utmaningarna när man bygger Nordens högsta byggnad?
– Det är självklart många utmaningar när man bygger något som aldrig byggts förr i det här landet. Om man ska nämna något så vill jag ändå lyfta fram grundläggningsarbetet. Att jobba ner i marken är komplicerat eftersom man inte exakt kan veta vad man stöter på. Vi pratar ofta om hur högt tornet är ovan jord, men man glömmer lätt att bygget faktiskt startar 70 meter under markytan.

En annan utmanande del är logistiken. När man ska bygga 246 meter högt, över 600 lägenheter och alla moment från gjutning av kärna och bjälklag till montering av kök och inredning ska ske parallellt på olika nivåer, krävs ett enormt planeringsarbete för att allt ska flyta. Lägg därtill allt material som ska in och upp och dessutom cirka 600 människor i personalen på plats varje dag.

Vilka utmaningar och möjligheter ser ni framöver i branschen?
– Just nu är så klart en svag konjunktur och ränteläget en utmaning för bostadsbyggandet. Men vi har en fortsatt brist på bostäder så behovet att bygga finns, det gäller även många typer av samhällsfastigheter och däri ligger stora möjligheter framöver.