Så många varsel lades i oktober | Byggföretagen

Så många varsel lades i oktober

Antalet varsel ökade i oktober månad enligt ny statistik från Arbetsförmedlingen. – Perioden augusti till oktober har byggindustrin haft näst flest varsel av alla branscher i Sverige, säger Johan Deremar, nationalekonom, Byggföretagen.

Publicerad:

Många varsel i oktober.

I oktober varslades 1 302 personer inom byggindustrin. Det kan jämföras med 522 varsel under oktober månad 2022. Hittills i år har 6 956 varsel lagts inom byggindustrin. Det är en ökning med 160 procent jämfört med perioden januari till oktober i fjol när 2 677 varslades.  

– Branschen befinner sig i ett allvarligt läge, säger Johan Deremar.

Även konkurserna inom bygg och anläggning ökar. I oktober gick 166 byggföretag i konkurs – vilket är en ökning med 29 procent jämfört med oktober förra året.

– Krisen i bostadsbyggandet kan spilla över i en strukturell kris. Vår stora oro är att vi får ett nytt 90-talsscenario då många medarbetare lämnade branschen och aldrig kom tillbaka, säger Johan Deremar.

Byggföretagen vill bland annat se ökade resurser till upprustning av infrastruktur och VA-system för att hålla i gång byggandet när nyproduktionen av bostäder sjunker.

Här hittar du mer statistik kring varsel.

Läs mer på Arbetsgivarguiden eller kontakta Rådgivningen om du behöver hjälp.