Så mycket välfärd skapar byggbranschen i din region | Byggföretagen

Så mycket välfärd skapar byggbranschen i din region

Bygg- och anläggningsbranschen bidrar varje år med 43 miljarder kronor i skatteintäkter till välfärden. Det visar en ny uträkning från Svenskt Näringsliv.

Publicerad:

Jobb, tillväxt och välfärd hänger ihop.

– Våra medlemsföretag ska vara stolta över sitt bidrag till samhällsbygget. Vi skapar inte bara jobb, bostäder och vägarna däremellan. Vi bygger också en starkare välfärd när så många tjänster inom vård, skola och omsorg möjliggörs med hjälp av bygg- och anläggningsbranschen. Det är ett framtidshopp att ta med sig när tiderna känns dystra, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Enligt uträkningen motsvarar 43 miljarder kronor i skatteintäkter den årliga kostnaden för 70 500 poliser, 68 200 gymnasielärare eller 66 500 sjuksköterskor.

– Bygg- och anläggningsbranschen motsvarar drygt 11 procent av BNP och ungefär hälften av vår bransch utgörs av bostadsbyggandet. Därför är det så viktigt med politiska reformer som kan vända krisen för nyproduktionen av bostäder. Jobb, tillväxt och välfärd hänger ihop, säger Catharina Elmsäter-Svärd

Välfärdsberäkningen tas fram genom att först beräkna skatten företagen generar. Det görs genom att beräkna hur stor del av lönesumman som utgörs av arbetsgivaravgift och inkomstskatt. På det adderas en schablonmässig bolagsskatt. Därefter beräknas vad skatteintäkterna motsvarar i antal välfärdstjänster – utifrån kostnaderna för respektive tjänst.

Här kan du läsa Byggföretagens näringspolitiska reformagenda.