”Vi vill bidra till en levande landsbygd” | Byggföretagen

”Vi vill bidra till en levande landsbygd”

Den 1 juni 2022 köpte Josefine Olofsson och Erik Palmqvist företaget Byggtjänst i Hoting AB. Beslutet grundades på deras starka vilja att bo och arbeta i hembygden. De nya ägarna har fått en flygande start och blivit utsedda till årets unga företagare i Strömsunds kommun.

Publicerad:

Byggtjänst i Hoting AB grundades 2005 och utför allt från nybyggnation och ROT-arbete till byggservice och försäkringsärenden. Erik Palmqvist hade arbetat på företaget i två omgångar, först som snickarlärling och sedan som projektledare, när dåvarande ägarna frågade om han var intresserad av att ta över verksamheten 2021. Han kontaktade kompisen Josefine Olofsson som vid den här tidpunkten arbetade på ett finansbolag i Umeå men funderade på att flytta hem till Kyrktåsjö.

– Det var inget enkelt beslut, vi hann ändra oss många gånger innan vi slutligen bestämde oss för att satsa. Den främsta orsaken var att båda ville bo och verka i hembygden – här fick vi en möjlighet att skapa ett eget arbetstillfälle. Den största utmaningen var att övertyga banken om att få ett lån. Det tog nio månader och var osäkert in i det sista men banken valde att satsa på oss som personer. De såg vårt stora engagemang, säger Erik och Josefine.

Hur har det gått hittills?

– Jättebra, vi vände ett minusresultat 2021 till vinst 2022 och har utökat personalstyrkan från 9 till 14 personer. Vi får många jobbförfrågningar och har ännu inte påverkats av den försvagade byggkonjunkturen. Det kan bero på att vi har ett stort upptagningsområde och många ben att stå på, både genom olika kundgrupper och egna hantverkare inom en rad yrkesområden. Vi utsågs även till årets unga företagare i Strömsunds kommun 2023.

– Vi hade dock aldrig klarat detta utan våra fantastiska medarbetare, det är ett teamwork. Alla som arbetar här är väldigt ödmjuka inför uppgiften och vill bidra till företagets framgång.

Vilka förändringar har ni gjort sedan förvärvet av företaget?

– Den största biten är digitalisering av allt från körjournaler och tidrapportering till orderhantering, bokföring, fakturahantering etc. Vi har också lagt mycket fokus på marknadsföring och reklam för att öka vår synlighet.

Vilka är starkaste drivkrafter i företagandet?

– Vi vill bidra till en levande landsbygd. Folket i bygden är glada över att två unga personer driver företaget vidare. Vi är en arbetsgivare som bidrar till att folk kan bo och arbeta här, det känns bra! Många funderar någon gång på att starta företag men det är få som tar steget.

Vilka tips kan ni ge andra som står inför ett liknande beslut?

– Ha inte för bråttom. Vi tyckte att förvärvsprocessen tog lång tid men i efterhand har vi förstått att det egentligen gick snabbt. Ett annat råd är att ta hjälp, vi fick mycket stöd av Nyföretagarcentrum och Almi när gäller affärsplan, budget etc. Och Byggföretagen har varit ett bra bollplank för att diskutera våra planer och idéer. För vår del har det också varit väldigt mycket värt att vara två personer som kan dela på både det svåra och det roliga.

Fakta
Josefine Olofsson, delägare, vd och ekonomiansvarig
Född: 1998
Bor: Kyrktåsjö, Jämtlands län
Familj: Sambo
Fritidsintressen: Baka, snickra, vara ute i naturen
Erik Palmqvist, delägare, arbetschef och projektansvarig
Född: 1997
Bor: Kyrktåsjö, Jämtlands län
Familj: Sambo och två barn
Fritidsintressen: Sport, snickra, umgås med familjen

Läs mer om Byggtjänst i Hoting AB här.