Ett år sedan Cementkrisen – nu skickas en ny ansökan in | Byggföretagen

Ett år sedan Cementkrisen – nu skickas en ny ansökan in

Det har det gått ett år sedan Mark- och miljödomstolen beslöt att Cementa får fortsätta bryta kalksten i Slite på Gotland i ytterligare fyra år. I dagarna skickar Heidelberg Materials in en ansökan för ett långsiktigt täkttillstånd.

Publicerad:

Cementas verksamhet i Slite.

I Heidelberg Materials nya ansökan presenteras en rad åtgärder som syftar till att förbättra vattensituationen i området.

– Lärdomen av cementkrisen är vikten av långsiktighet och beredskap. Det behövs säker tillgång på råvaror, energi och en kompetensförsörjning som ser till att fler kan göra jobbet, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Byggföretagen medverkar sedan ett drygt halvår tillbaka i Regeringens näringslivsråd för totalförsvar och krisberedskap. Näringslivsrådet ska bidra till att förbättra den privat-offentliga samverkan i gemensamma frågor som stärker krisberedskapen och totalförsvaret. 

– Om vi ska kunna rusta samhällskritisk infrastruktur krävs pålitlighet i hela leverantörskedjan. Miljötillståndsprocessen och riksintressesystemet måste moderniseras – för att skapa effektivitet, tydlighet och förutsägbarhet, säger Catharina Elmsäter-Svärd.