Riksdagsdebatt och ministermöte om arbetsplatsolyckorna | Byggföretagen

Riksdagsdebatt och ministermöte om arbetsplatsolyckorna

Hallå där, Magnus Olsson, nationell arbetsmiljöstrateg, som följde den särskilda riksdagsdebatten med anledning av den senaste tidens arbetsplatsolyckor.

Publicerad:

Magnus Olsson, nationell arbetsmiljöstrateg, Byggföretagen.

Vilka är dina intryck av den politiska diskussionen?

– Byggbranschen hade en dyster avslutning på 2023. Utvecklingen med för många dödsolyckor på arbetsplatserna är tragisk, oavsett bransch. Det är tydligt att regeringen menar allvar med att ge Arbetsmiljöverket resurser till att anställa fler inspektörer för arbetsplatskontroller. Vänsterpartiet, som tog initiativ till debatten, tryckte mer på begränsningar i UE-leden och ett utökat ansvar för huvudentreprenörer.

Vad händer härnäst i Byggföretagens påverkansarbete?

– Byggföretagen deltar i branschmötet med arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) den 13 februari. Vi kommer bland annat lyfta behovet av en säkerhetskultur på varje arbetsplats. Det är viktigt för beslutsfattarna att få med sig att säkerheten är ett helhetsansvar – arbetsmarknadens parters, företagets och individens.

Här kan du se hela riksdagsdebatten