Så vinner du som mindre företagare på nya Byggavtalet | Byggföretagen

Så vinner du som mindre företagare på nya Byggavtalet

På Byggföreningsstämman i Bohus Norra Älvsborg den 29 februari får du som medlem möjlighet att lära dig mer om förändringarna i Byggavtalet och hur de gynnar dig som mindre företagare. Niklas Arvidsson, lön- och avtalsansvarig på Byggföretagen, berättar mer.

Publicerad:

Niklas Arvidsson, nationell lön- och avtalsansvarig på Byggföretagen.

I och med avtalsrörelsen 2023 finns nu flera förbättringar och möjligheter i Byggavtalet, vilka är dessa?

– Det finns flera ändringar, både stora som små. För att nämna några så har hela kapitlet om tidlön fått en ordentlig uppryckning med inte mindre än ett 70-tal benämnda yrkeskategorier och yrken. Det är också tydligare hur lönesättningen går till. Personliga lönetillägg är en annan viktig fråga som nu finns i Byggavtalet. Även den ordinarie arbetstidskorridorren är nu utökad för att klara dagens behov med önskan om en mer flexibel arbetstid, utan att det medför extra kostnader för arbetsgivaren.

Varför är det viktigt att ha koll på förändringarna i Byggavtalet?

– Byggavtalet är omfattande med många regler och det kan ibland vara klurigt att veta hur man ska göra för att det ska bli rätt i alla delar. Det kan skapa många onödiga tvister och förhandlingar med risk för skadestånd. Därför är det viktigt att man håller sig uppdaterad, exempelvis genom våra nyhetsbrev såsom Arbetsgivarnytt, vår webbinarserie Arbetsgivarforum och diverse medlemsträffar. Sen har vi självklart vår rådgivning om man känner sig osäker. Vi jobbar dagligen för att förenkla och tydliggöra reglerna så våra medlemmar upplever att Byggavtalet blir mer och mer attraktivt, framför allt i lönebestämmelserna.

Missa inte Niklas Arvidsson förklara hur du som mindre företagare vinner på nya Byggavtalet – ta chansen att ställa dina frågor. Anmäl dig till Byggföreningsstämman.