”Ju tidigare räntesänkningar, desto bättre för bostadsbyggandet” | Byggföretagen

”Ju tidigare räntesänkningar, desto bättre för bostadsbyggandet”

Hallå där! Fredrik Isaksson, chefekonom, som berättar mer om hur Riksbankens signaler om kommande räntesänkningar kommer påverka byggmarknaden.

Publicerad:

Fredrik Isaksson, chefekonom, Byggföretagen.

Vad innebär en kommande räntesänkning för byggmarknaden?

– Ju tidigare Riksbanken kommer i gång med sina räntesänkningar, desto bättre. Det är en förutsättning för att hushållen ska återfå förtroendet för den ekonomiska utvecklingen. Då vågar man också fatta beslut om att investera i en ny bostad.

Hur påverkas byggandet på kortare och längre sikt?

– Den rekordsnabba åtstramningen av penningpolitiken har fått hushållen som äger sitt boende, och har finansierat ägandet med bostadslån, att dra hårt i handbromsen. När styrräntan vänder nedåt ökar förutsättningarna för att fler känner sig trygga med att bostadspriserna inte kommer att sjunka.

När efterfrågan på nya bostäder vänder upp kommer vi få se fler byggstarter. På längre sikt är behovet av fler bostäder stort på många håll i landet.

Hur påverkas sysselsättningen?

– Det är viktigt att vi så snart som möjligt får fart på bostadsbyggandet så att vi inte får samma utveckling som under 90-talskrisen, när en hel generation nyutbildade byggnadsarbetare gick förlorade för byggbranschen.

Byggindustrin är en viktig del av hela den svenska ekonomin. En kraftig nedgång i vår bransch ger negativa följder inom andra delar som transportnäringen och tillverkningsindustrin. På så sätt blir förutsättningarna bättre för hela arbetsmarknaden när nedgången på byggmarknaden bryts.