Räntebeskedet en viktig signal för byggmarknaden | Byggföretagen

Räntebeskedet en viktig signal för byggmarknaden

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på fyra procent. – Det var ett mycket väntat besked från Riksbanken, säger Fredrik Isaksson, chefekonom, Byggföretagen.

Publicerad:

Fredrik Isaksson, chefekonom, Byggföretagen.

Riksbanken anser att en åtstramande penningpolitik fortfarande är nödvändig för att inflationen ska stabiliseras. Samtidigt bedömer man att riskerna har minskat för att inflationen ska bita sig fast på för höga nivåer.

– Inflationsutvecklingen går i helt rätt riktning så det är naturligt att Riksbanken signalerar att räntesänkningar är att vänta. Det är en viktig signal för byggmarknaden. Vi ser hur konkurserna stiger och att antalet personer som varslas ökar. Det är tydliga tecken på att den största oron framöver inte gäller prisutvecklingen. Nu måste fokus flyttas till att förhindra en alltför snabb inbromsning i ekonomin, säger Fredrik Isaksson.

Byggföretagens nästa konjunkturprognos över bygginvesteringar i bostäder, anläggningar och lokaler kommer den 27 mars.