Så startade han Sveriges första obemannade byggbutik | Byggföretagen

Så startade han Sveriges första obemannade byggbutik

Johan Lindell driver Lindells Bygg i andra generationen. De senaste åren har bolaget utvecklats mycket med nya lokaler, en differentierad verksamhet och Sveriges första obemannade byggbutik.

Publicerad:

Johan Lindell föddes 1975 och växte upp i Bjästa, ett par mil sydväst om Örnsköldsvik. Hans pappa var snickare och drev en egen byggfirma. Johan var tekniskt intresserad redan i unga år och valde bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet. Därefter arbetade han några år som snickare på olika byggbolag innan han tog steget över till familjeföretaget i slutet av 1990-talet.

– 2003 kom vi överens om att jag skulle ta över driften av företaget, medan pappa fortsatte som anställd. Det var en trygghet för mig att kunna fråga honom när jag skulle räkna på jobb, ta fram offerter och liknande. Det var även en fördel att ha jobbat några år på andra bolag och se hur de hanterade olika situationer, säger Johan Lindell.

Till en början fortsatte Johan att driva firman i liten skala för att kunna kombinera arbete med familjeliv och småbarn. År 2014 hade barnen blivit lite större och Johan var redo att växla upp. Bolaget går från två till sex fast anställda och förvärvar en hyresfastighet.

– Jag visste att det fanns en stor efterfrågan eftersom vi ofta var fullbelagda och tackade nej till jobb. Efter coachning hos Almi fick jag större självförtroende att utveckla och utöka verksamheten.

2020 köpte Lindells Bygg en ny fastighet i Bjästa som rymmer kontor, hustillverkning och finsnickeri. Dessutom startade de en obemannad byggbutik. Idag har företaget tio anställda, inklusive Johan och hans fru Marlen. Verksamheten omfattar nyproduktion, ROT-arbete, markarbete, finsnickeri etc. Kunderna är både privatpersoner och företag i Höga Kusten-området.

Hur har ni påverkats av det svaga konjunkturläget i byggbranschen?

– Jag tycker att vi har klarat oss ganska bra. Kunderna har inte samma framförhållning som tidigare men vi har inte behövt varsla någon personal. Vi har fortsatt att utveckla vår verksamhet, senast genom förvärv av ett företag som tillverkar specialemballage i trä.

Hur fick ni idén att öppna en obemannad byggbutik?

– När vi flyttade till nya lokaler började folk komma förbi och fråga om vi sålde byggvaror, det fanns uppenbart en efterfrågan på en lokal bygghandel. Samtidigt höll vi på att renovera Mjälloms tunnbröd, som har en butik med självbetjäning. Det gav oss inspiration att testa något liknande. Vi hade en ledig lokal och ett eget materiallager så det var enkelt att komma igång. Enligt våra efterforskningar är det Sveriges första obemannade byggbutik, den har gett oss uppmärksamhet och stärker relationen med såväl nya som befintliga kunder.

Vad är det roligaste med ditt arbete?

– Utmanande projekt där vi får komma med nya idéer och hitta smarta lösningar åt kunden. De kluriga uppdragen är roligast!

Fakta

Joakim Lindell, ägare Lindells Bygg
Född: 1975
Familj: Fru och två barn
Bor: Köpmanholmen, Örnsköldsviks kommun
Utbildning: Bygg- och anläggningsprogrammet
Fritid: Segling
Mer info hittar du här.