Parterna inom byggindustrin i krismöte med regeringen | Byggföretagen

Parterna inom byggindustrin i krismöte med regeringen

Byggföretagen, Trä- och Möbelföretagen, Byggnads och GS-facket har gemensamt uppvaktat regeringen för att vända krisen i bostadsbyggandet.

Publicerad:

Catharina Elmsäter-Svärd i möte med bostadsminister Andreas Carlson.

Kraven som fördes fram var startlån för förstagångsköpare, att det skärpta amorteringskravet tas bort och ett höjt bolånetak. Sedan förs också resonemang om att i närtid stimulera produktion och sysselsättning.  

– Byggföretagen har en god dialog med regeringen. Branschen förväntar sig klarare besked om reformer i samband med att vårbudgeten presenteras, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Bostadsbyggandet har mer än halverats på bara några år. Enligt Byggföretagens senaste konjunkturprognos väntas 23.600 bostäder påbörjas 2024 – vilket kan jämföras med 60.000 bostäder 2021. Samtidigt ökade antalet inskrivna i Byggnads a-kassa med 50 procent under 2023.

– Krisen i bostadsbyggandet påverkar tusentals och åter tusentals människor. Den drabbar inte bara individer och familjer, utan får även stora konsekvenser för hela samhällsutvecklingen. Ökad bostadsbrist och trångboddhet gör det ännu svårare att hålla ihop Sverige, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Byggföretagens nästa konjunkturprognos presenteras den 27 mars.