Så kan du erbjuda praktikplats även i tuffa tider | Byggföretagen

Så kan du erbjuda praktikplats även i tuffa tider

Det blir allt svårare för bygg- och anläggningselever att hitta praktikplatser. Men i Borås har man nu lyckats hitta fler platser till hösten. ”Branschen behöver varenda medarbetare för att bygga bort bostadsbristen” säger Ann-Sofie Lind, företagsrådgivare kompetensförsörjning på Byggföretagen i väst.

Publicerad:

Foto: Emelie Asplund

Hur gör man för att erbjuda praktikplats även i tuffa tider?

– Samarbeta med skolorna, delta i programråd, och hitta lösningar tillsammans. Du kan erbjuda en delad praktikplats – att en andraårselev och en tredjeårselev går omlott. Det kan kännas svårt att ta emot en elev om man inte har möjlighet att erbjuda en anställning efter avslutad skolgång, men för att säkerställa en långsiktig kompetensförsörjning behöver vi komma från det. Eleven kanske kan erbjudas anställning längre fram, och då vet man som arbetsgivare att eleven haft en bra praktiktid i skolan.

Varför är det viktigt att erbjuda praktikplats?

– Att komma ut på en byggarbetsplats är en väldigt central del av utbildningen. Det är en miljö där eleverna får arbeta med erfarna byggnadsarbetare i skarpt läge och lära sig att följa instruktioner på ett helt annat sätt än i skolan. Samarbetet mellan skola och näringsliv är en oumbärlig del i att skapa byggbranschens nya kvalificerade medarbetare.

Hur ser läget ut just nu – för branschen och för elever som söker praktik?

– Just nu är det tuffare, speciellt för de som valt inriktningen träarbetare inom husbyggnad. Bostadsmarknaden är vikande och det är just inom bostadsbyggande som många elever behöver göra sin praktik. När det vänder behöver branschen varenda medarbetare för att bygga bort bostadsbristen. Därför är det även nu otroligt viktigt med praktikplatser, så att alla elever är fullt rustade när de kommer ut i arbetslivet.

Vad kan skolor göra?

– Jag vill tipsa dem om att använda Byggföretagens sökfunktion schysstabyggare.se för att hitta nya företag att kontakta om APL- och praktikupplägg. Där kan man söka både efter företag i en specifik kommun och med speciell verksamhetsinriktning, exempelvis plattsättare eller golvläggare.