Alice Olsson, finalist i Årets byggkvinna 2024 | Byggföretagen

Alice Olsson, finalist i Årets byggkvinna 2024

Alice arbetar som plattsättare på Karlströms golv på Gotland. Hon är en av tre finalister som har gått vidare i utmärkelsen Årets byggkvinna 2024. Mellan 12-19 april kan du rösta på Alice i "Folkets röst".

Publicerad:

Alice Olsson, finalist till Årets byggkvinna 2024. Foto: Malin Vinblad

”Med tanke på hur tufft det kan vara för kvinnor att både våga och orka vara kvar i branschen, så anser jag att Alice är en mycket god förebild för andra som vill gå samma väg. Byggbranschen står inför en förändring och utveckling som kommer att ske framåt, där kommer Alice att vara med och göra jobbet som andra blir inspirerade av.”

Varför valde du bygg-/anläggningsbranschen?

Jag valde bygg- och anläggningsbranschen av flera anledningar. Först och främst har jag alltid haft en kreativ sida och gillar att skapa saker, som började redan som liten när jag var med min morfar i hans snickarbod och byggde saker där bara fantasin satte gränser.

Att arbeta med händerna och skapa har alltid varit en speciell känsla tycker jag. Jag älskar att lära mig nya saker och utmana mig själv, och i byggbranschen finns det ständigt möjligheter till både personlig och professionell utveckling. Jag har alltid velat gå min egen väg och göra det som jag tycker är roligt och meningsfullt. Jag visste tidigt att jag ville gå en praktisk linje på gymnasiet inom bygg.  Att få vara en del av den process där idéer förvandlas till verkliga saker eller byggnader är otroligt givande.

Har du gått någon specifik byggutbildning, vilken/vilka?

Jag har gått byggprogrammet 3 år på gymnasiet med inriktning plattsättning samt att jag just nu går på Nackademins yrkeshögskola på distans där jag går utbildningen Byggnadsingenjör digitalt byggande.

Varför ska man välja bygg-/anläggningsbranschen?

Det finns flera skäl att överväga att välja just bygg- och anläggningsbranschen. Det är en oerhört bred bransch som erbjuder många olika möjligheter, vilket innebär att man sällan tröttnar. Att kunna arbeta inom olika områden inom branschen ger en stor variation och utmaningar som håller arbetet spännande och engagerande. Känslan av att göra en kund nöjd med något som man själv har skapat med sina egna händer är speciellt. Även att se ens arbete ta form och göra verklig skillnad för andra gör att man känner en stolthet. Branschen ständigt under utveckling med bland annat nya hjälpmedel och material som introduceras regelbundet. Det innebär att man aldrig blir fullärd och alltid har möjlighet att lära sig nya tekniker och metoder för att förbättra sitt arbete och det gör arbetet intressant och utmanande på ett positivt sätt över lång tid.

Att arbeta i byggbranschen innebär också att man får möjlighet att samarbeta med andra människor, vilket gör att ingen dag är den andra lik. En rolig del av arbetet är att kunna sitta tillsammans med andra yrkesgrupper och komma fram till smarta lösningar som underlättar för andra. Det handlar om att tillsammans skapa något som är både funktionellt och effektivt, vilket ger en känsla av att bidra till något större än en själv.

Vad är du mest stolt över att ha byggt/bidragit med i ett bygg-/anläggningsprojekt?

Jag har oftast arbetat med projekt där detaljer är viktigt eller att slutfinish behöver vara lite extra. Jag har även gjort en del projekt med gotländsk microcement som jag personligen tycker är väldigt roligt att arbeta med då det är väldigt speciellt material som blir aldrig blir likadant, ett riktigt hantverk! Jag var med och gjorde om en gammal bank i Visby innerstad med närmare 1000 kvadratmeter av denna microcement. Det var fysiskt och psykiskt påfrestande att genomföra men nu i efterhand är jag mycket stolt över resultatet! Sen hoppas jag också att jag bidrar till en god arbetsmiljö för andra som arbetar på samma ställe som mig. Det är lika viktigt som själv arbetet.

Hur är det att vara kvinna i bygg-/anläggningsbranschen?

Att vara kvinna inom byggbranschen är en resa som inte är utan utmaningar. Jag skulle inte vilja påstå att det har varit enkelt, för det har det inte varit. Trots att det finns en allmän uppfattning om att branschen har utvecklats och att jag personligen har märkt en viss förändring under mina år, så finns det fortfarande en lång väg att gå. Det krävs ansträngningar från alla inom branschen för att göra verklig förändring, från företagsledning till yrkesarbetare. Att säga ifrån och stå upp för varandra, oavsett kön, är avgörande. Jag önskar att någon hade varit ärlig med mig under min gymnasietid och berättat hur verkligheten skulle se ut. Att det kommer vara tufft och att man kommer att ifrågasätta sitt egna val flera gånger, på grund av den psykiska belastningen och osäkerheten kring hur man ska hantera olika tuffa situationer.

Så hur ska man hantera elaka och olämpliga kommentarer? Mitt svar idag är enkelt – man ska inte behöva göra det. Men det är inte helt enkelt i den åldern när man samtidigt ska lära sig ett nytt arbete. Det är viktigt att kunna sätta gränser och förhoppningsvis ha stöd från sina kollegor när det behövs. Ingen förtjänar att jobba i en miljö där man ständigt ifrågasätts eller utsätts för kränkningar. Vi måste bry oss mer om varandra på arbetsplatsen. Jag vill vara den personen för andra som jag själv saknade under mina tidiga år i branschen. Att vara kvinna i byggbranschen innebär ofta att man behöver prestera bättre än sina manliga kollegor för att bli accepterad. Man blir noga granskad och bedömd på minsta detaljer.

Men det finns också fantastiska stunder när man känner att man har fullt stöd från sina kollegor och när tidigare skeptiska kunder börjar rekommendera en för andra kunder och sen specifikt efterfrågar just mig som yrkesarbetare. Det känns lyxigt, dessa ögonblick gör att man växer och man får en bekräftelse på att man gör rätt i att fortsätta kämpa på.

Foto: Malin Vinblad
Foto: Malin Vinblad