Det ska du tänka på när du anlitar underentreprenör | Byggföretagen

Det ska du tänka på när du anlitar underentreprenör

På Byggarfrukosten i Göteborg samlades medlemsföretag för att lära sig mer om hur man anlitar en underentreprenör på rätt sätt. Niklas Skändlagård, lön- och avtalskoordinator på Byggföretagen i väst, gav tips och råd.

Publicerad:

Vad är viktigt att tänka på när man anlitar underentreprenör?

– Anlitar du ett av Byggföretagens medlemsföretag kan du anlita direkt utan åtgärd. Om företaget har hängavtal med Byggnads eller är ett enmansföretag måste du först kontrollera att företaget uppfyller ett antal villkor, till exempel godkänd för F-skatt. Vid hängavtal, kontrollera även att företaget är bundet till Byggavtalet. Anlitandet ska sedan anmälas. Detta gör du genom att fylla i blanketten UE2021 som du skickar till Byggnads. Om företaget inte är medlem i Byggföretagen, inte har hängavtal och heller inte är ett enmansföretag ska du förhandla anlitandet av underentreprenören med Byggnads.

Vad är skillnaden mellan underentreprenör och bemanning?

– En underentreprenör har ett väl avskilt arbete, exempelvis egen arbetsledning, eget material och egna maskiner. Bemanning är däremot ren arbetskraft som hyrs in per timme av företag som har detta som ren affärsidé.

Läs mer i Företagarservice.

Har du fler frågor? Kontakta Byggföretagens rådgivning.