Härryda är Årets kommun | Byggföretagen

Härryda är Årets kommun

Hallå där Petra Sedelius, ansvarig näringspolitik på Byggföretagen i väst. Under årets Bygg- och utvecklingsbench i Göteborg delades priset Årets kommun ut till Härryda kommun. Berätta mer!

Publicerad:

– Vartannat år delar vi ut pris för Årets kommun och Årets klättrare som ett resultat av Byggdialogindex – en undersökning av Byggföretagen i väst som kartlägger byggföretags syn på investeringsklimat och samarbete i västsvenska kommuner.

Hur ser prispallen ut i år?

– Härryda kommun får för fjärde gången en topplacering och blir Årets kommun 2024. De är tätt följda av Borås Stad som förra gången blev Årets klättrare. På tredje plats kom Kungsbacka kommun som dessutom är vinnare av priset Årets klättrare 2024.

Hur genomförs undersökningen?

– Byggdialogindex genomförs av Demoskop på uppdrag av Byggföretagen i väst. Årets undersökning är den sjätte i ordningen. Totalt har 11 västsvenska kommuner utvärderats på 16 punkter utifrån byggföretags perspektiv på hur dialog och samarbete med kommunen fungerar.  

Varför görs undersökningen?

– Syftet är att skapa dialog mellan branschen och kommunerna om vad som fungerar bra eller mindre bra. Nästa steg blir att besöka kommunerna för att tillsammans diskutera resultatet, och förbättringsmöjligheter för både bransch och kommun – vad kan vi tillsammans utveckla? I dessa tuffa tider är kommunernas roll viktigare än någonsin, bland annat genom att effektivisera plan- och bygglovsprocessen.