Så kan en arbetsberedning bidra till minskade vibrationer | Byggföretagen

Så kan en arbetsberedning bidra till minskade vibrationer

Under Säkerhetsdagen samlades ett fyrtiotal medlemsföretag i Uddevalla för att lära sig mer om arbetsberedningar i kombination med vibrationer.

Publicerad:

Under den årliga Säkerhetsdagen uppmärksammas säkerhet och arbetsmiljö i byggbranschen. Den 29 april bjöds medlemsföretag i byggföreningen Bohus och Norra Älvsborg in till en dag fylld med kunskap, tips och råd på årets tema – arbetsberedningar. Henrik Prohászka, arbetsmiljörådgivare på Byggföretagen i väst, fanns på plats.

Vad är en arbetsberedning?

– En arbetsberedning är en bruksanvisning i att få produktionen att flyta så smidigt som möjligt – till rätt pris, rätt tid och med rätt kvalité, men framför allt så att alla kommer hem hela efter dagens slut.

Hur kan en arbetsberedning hjälpa till att minska vibrationer och handintensivt arbete?

– Att planera för arbetsrotation i kombination med kontroll över hur mycket vibrationer man utsätts för skapar förutsättningar för att minimera exponeringen för vibrationer. Här är arbetsberedningen en viktig del i att skapa förståelse för vikten av planerat arbete.

Det är viktigt att arbeta med detta i alla led – från beställningen av projektet ned till yrkesarbetaren. Exempelvis genom att redan i projekteringen se över och minimera de vibrerande momenten. Och genom självledarskapet där yrkesarbetaren tar hand om verktygen och sköter sitt sätt att arbeta med hänsyn till vibrationer. Men också att tillverkarna arbetar med att minimera vibrationerna i verktygen.

På plats fanns även Galaxen Bygg, Rolf Bäck från Havs Protect, Hans Lindell från Rise och Roger Kullenberg från Hikoki Power Tools.