”Goda kundrelationer med öppen redovisning” | Byggföretagen

”Goda kundrelationer med öppen redovisning”

Lars Janrik är vd på Byggnadsfirma Janrik & CO AB. Han fick en tuff start under fastighetskrisen på 1990-talet men har med tiden byggt upp ett välmående företag där nästa generation också är engagerad i verksamheten.

Publicerad:

Lars Janrik arbetade i byggbranschen i Stockholm under 1980-talet innan han grundade Byggnadsfirma Janrik & CO AB 1990, precis i inledningen av fastighetskrisen:

– I samma veva blev min fru Karin uppsagd från sitt jobb som landskapsarkitekt så vi började arbeta tillsammans. Det var en tuff start och vi fick kämpa under hela 1990-talet på grund av lågkonjunkturen och de höga räntorna. Därför var vi försiktiga med att dra på oss fasta kostnader och hade länge ett hemmakontor. Det är bara fem år sedan vi flyttade kontoret till en fastighet i Länna industriområde, säger Lars Janrik.

Idag har företaget cirka 30 medarbetare och ett eget snickeri. Uppdragen sträcker sig från byggnation av hotell, butiker och företagslokaler till renovering av lägenheter och villor med många specialanpassade lösningar.

Ni får ofta uppdrag via arkitekter och samarbetar nära med dem i projekten, hur kommer det sig?

– Vi funkar väldigt bra ihop med arkitekter, kanske för att vi hellre ser möjligheter än svårigheter. En del byggare är lite konservativa och vill ogärna testa nya ”krångliga” lösningar. Vi tycker det är kul med komplicerade projekt.

Hur är det att arbeta mot privatmarknaden?

– Det är viktigt med en bra dialog. 95 procent av våra jobb görs på löpande räkning där vi regelbundet stämmer av mot budget och upplyser kunden om eventuella avvikelser. Vi tillämpar även öppen redovisning, det vill säga att kunden får ta del av alla fakturor från våra material- och underleverantörer. Arbetet faktureras var 14 dag, vilket ger kunden förutsägbarhet och minskar risken för tvister. Det fungerar för oss och vi har kunder som återkommer med nya projekt samt ger rekommendationer till släkt och vänner.

Vad är det roligaste med att driva företag?

– Glada kunder och intressanta uppdrag. Grunden är våra duktiga medarbetare, vi har en stark sammanhållning och ställer alltid upp för varandra. Många har jobbat länge i företaget och vi är nästan som en familj. Tre av våra anställda är numera också delägare.

Hur känns det att dina två döttrar också valt att engagera sig i företaget?

– Det är jättekul! Den ena är utbildad jurist och har hjälpt till mycket med administration och ekonomi. Den andra är utbildad sjöingenjör och håller nu på att växa in i rollen som projektledare.

Vilka lärdomar kan du dela med dig av?

– Det är viktigt att vara tydlig mot- och ta hand om sin personal samt att fira framgångar tillsammans. Jag är ofta ute på våra arbetsplatser för att ge feedback och visa uppskattning. När det gäller kunder så är vår policy att slutföra alla projekt, även när det uppstår problem. Jag tror att det har bidragit till att vi får fler nya uppdrag och har ett bra rykte.


Fakta
Lars Janrik, vd och delägare, Byggnadsfirma Janrik & CO AB
Född: 1962
Familj: Fru och två döttrar
Bor: Farsta
Fritid: Båtliv i skärgården
För mer info: https://www.janrik.se/