Konjunkturläget | Byggföretagen

Konjunkturläget

Rådgivning och stöd i tuffa tider.

Det är tuffa tider i byggbranschen. Ökade materialpriser och stigande räntor har fått bostadsbyggandet att tvärnita.

Byggföretagen larmade om det bistra läget redan under förra hösten. I dag ser vi hur allt fler av våra medlemmar drabbas. Betalningar skjuts upp, varslen ökar och sysselsättningen sjunker. Det är en oro som känns i magen.

Regeringen har satt inflationsbekämpningen överst på agendan. Men vår bransch är i behov av en högre byggtakt här och nu. Och hela samhället behöver en livskraftig byggbransch för att vi ska komma till rätta med bostadsbristen.

Det krävs skarpa åtgärder för att öka bostadsbyggandet och behålla framtidstron. Byggföretagen kommer fortsätta att verka för reformer som kortare ledtider, slopade amorteringskrav och en friare hyressättning i nyproduktion.

På den här sidan samlar vi information för att hålla våra medlemsföretag uppdaterade om läget. Du hittar stöd, rådgivning och aktuella kommentarer om konjunkturen. Tillsammans bygger vi Sverige bättre.

Nyheter

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2024-03-19

Fortsatt många konkurser under februari

Antalet konkurser inom bygg steg med 96 i februari jämfört med samma månad i fjol. Totalt gick 208 byggbolag i konkurs under februari månad.

Pressrelease
Publicerad: 2024-03-07

Parterna inom byggindustrin i krismöte med regeringen

Parterna inom byggindustrin, TMF, GS-facket, Byggnads och Byggföretagen, träffar idag regeringen för ett krismöte med anledning av byggkrisen. Vi uppmanar gemensamt regeringen att vidta åtgärder för ett ökat byggande innan byggkrisen sprider sig och drar ner hela den svenska ekonomin.

Pressrelease
Publicerad: 2024-02-14

”Byggkrisen är en storstadskris”

Ökningen av konkurser inom byggsektorn fortsätter. – Småföretag i storstadsregionerna är mest utsatta i den vikande konjunkturen, säger Johan Deremar, nationalekonom, Byggföretagen.

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2024-02-05

”Ju tidigare räntesänkningar, desto bättre för bostadsbyggandet”

Hallå där! Fredrik Isaksson, chefekonom, som berättar mer om hur Riksbankens signaler om kommande räntesänkningar kommer påverka byggmarknaden.

Pressrelease
Publicerad: 2024-01-24

Fler sena betalningar till följd av låg­konjunkturen

Lågkonjunkturen gör att beställare avvaktar med betalningar. I Byggföretagens nya byggbarometer uppger 61 procent av företagarna att det blivit vanligare med beställare som betalar senare än avtalat.

Pressrelease
Publicerad: 2024-01-16

Flest varsel i byggbranschen under sista kvartalet 2023

Byggbranschen var med 3 512 varsel den bransch som varslade flest personer om uppsägning under sista kvartalet 2023. Det visar ny statistik från Arbetsförmedlingen.

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2023-11-30

Så arbetar Bygg­företagen för att stötta medlemmarna i krisen

Byggföretagen samlar stöd, rådgivning och aktuella kommentarer om det ekonomiska läget.