Bygg- och anläggningsprogrammet
Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesprogram på gymnasienivå. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som behövs för att arbeta inom något av bygg- och anläggningsbranschens yrken, till exempel som anläggningsarbetare, anläggningsmaskinförare, byggnadsarbetare, byggnadsmålare eller plåtslagare.
Publicerad:
Under den långa svackan som drabbade byggbranschen under 1990-talets början var intresset för en karriär inom byggbranschen svalt. Antalet förstahandssökande till Byggprogrammet var lågt, bottenåret 1998 var antalet förstahandssökande enbart 1.684 elever, vilket motsvarade cirka 1,6 procent av det totala antalet sökande till gymnasieskolan. Det 3-åriga byggprogrammet ökade sedan successivt i popularitet mellan åren 1998 till 2007. Antalet förstahandssökande steg då från 1.684 till 7.508 elever (6,0% av alla sökande till gymnasiet). I takt med att intresset för byggutbildningen blev allt större utökades antal elevplatser. Höstterminen 2011 infördes en ny gymnasieskola och namnet på byggyrkesutbildningen ändrades till Bygg- och anläggningsprogrammet. Detta år slog Bygg- och anläggningsprogrammet återigen nytt sökrekord då 7.666 elever hade sökt programmet i förstahand. Åren därefter föll intresset för utbildningen kontinuerligt fram till höstterminen 2015 då enbart 5.008 hade Bygg- och anläggningsprogrammet som sitt förstahandsval. Förutom fallande elevkullar, tros en förklaring vara att utbildningen inte längre ger automatisk behörighet till högskola/universitet. Sedan 2015 har söktrycket som andel av totalt antal sökande varit relativt stabilt och varierat omkring 4-5 procent. Vi ser över hela tidsserien att konjunkturen spelar roll och alla konjunkturnedgångar inom bygg har resulterat i ett sämre söktryck. Detta är med största sannolikhet också orsaken till att söktrycket sjönk drastiskt 2024.
Under 1990-talet var andelen kvinnor på Byggprogrammet låg, enbart 2-3 procent av de som sökte programmet i första hand, samt de som påbörjade utbildningen var kvinnor. Under åren 2002-2008 steg andelen kvinnor bland förstahandssökande från dryga 3 procent till 10,5 procent 2008. Därefter har andelen kvinnor bland förstahandssökande och elever i årskurs 1 varit ganska stabil omkring 9 till 10 procent. För läsåret 2020/21 steg andelen kvinnor bland förstahandssökande kraftigt och nådde en ny rekordnotering på 13,3 procent. Även andelen kvinnor bland de som faktiskt påbörjar utbildningen steg kraftigt till 13,5 procent. Åren därefter har andelen kvinnor bland förstahandssökande och elever i åk 1 sjunkit något, men ur ett historiskt perspektiv är det fortsatt rekordmånga kvinnor som väljer Bygg- och anläggningsprogrammet när de ska välja gymnasium.