Catharina Elmsäter-Svärd: Vi måste skilja på bra och dåliga lån | Byggföretagen

Catharina Elmsäter-Svärd: Vi måste skilja på bra och dåliga lån

Publicerad:

Mellan 50 och 90 procent av ensam­boende unga har inte råd att köpa en etta efter att kreditrestriktioner som bolånetak och skärpta amorteringskrav införts. Det visar en rapport som Sveriges Byggindustrier låtit göra. Läs tre snabba med Catharina Elmsäter-Svärd om sänkta trösklar till den första bostaden:

Varför har inte unga råd att köpa en bostad?

– Höga stressräntor och skärpta amorteringskrav har resulterat i att en stor del av alla unga ensamboende utestängs från att köpa en egen bostad. Dagens kreditrestriktioner påverkar mellan 50 och 90 procent av alla ensamboende mellan 25 och 35 år.

Vad är konsekvensen av detta?

– Att unga vuxna trycks ut på en osäker andrahandsmarknad – den för individen dyraste boendeformen. Många tvingas hyra en etta i till exempel Stockholm för 13 000 kronor eftersom man inte får lån till en bostadsrätt som skulle kosta runt 8000 kronor i månaden. Den dysfunktionella bostadsmarknaden slår hårt mot kapitalsvaga grupper som söker sig till starka arbetsmarknadsregioner.  

Vad behöver göras? 

– Vi måste bli bättre på att skilja mellan bra lån och dåliga lån. Ett bra lån är ett bolån, ett dåligt lån är ett konsumtionslån. Med nuvarande amorteringskrav behöver vi slopa kontantinsatsen för förstagångsköpare. Då ger vi unga vuxna möjligheten att köpa sin första bostad samtidigt som de klarar av att betala räntor och amortering. Det finns en ohållbarhet i dagens situation, både socialt och ekonomiskt.