”Genusarbetaren”: Mitt kall är att bekämpa machokulturen | Byggföretagen

”Genusarbetaren”: Mitt kall är att bekämpa machokulturen

I vackra Hällsnäs kursgård i Mölnlycke arrangerade Sveriges Byggindustrier/BYN en seminariehalvdag med två mycket drabbande föreläsningar om machokulturens baksidor.

Publicerad:

Charlie Klang brinner för jämställdhet och har byggt upp en framgångsrik profil på Instagram som”Genusarbetaren”. Där kämpar han mot machokutluren.  

– Alla förlorar på machokulturen, framförallt män. Där kvinnor kan låta bli att utföra vissa moment kan män känna sig tvingade till skadliga arbetsuppgifter för att inte bryta mot mansnormen och därmed bli exkluderade, sa han.

De 80-talet bygglärare och rektorer som tagit sig till Mölnlycke fick sig till livs en ordentlig omgång brutal realism om vad machokultur kan vara och vad den kan leda till i form av ohälsa, exkludering, våld och död.

– Vi valde att rikta oss till lärare och rektorer i byggprogrammen, för de är verkliga förebilder för studenter och är ofta mycket mer än bara lärare. De kan på riktigt göra skillnad för hur framtida byggare ser på mansnorm och machokultur, säger Ann-Sofie Lind, med ansvar för kompetensförsörjning på BI region Väst.

Charlie Klang jobbade i två och ett halvår som snickare innan han upptäckte genusvetenskap och jämställdhet. Nu ser han det som sitt kall att förändra machokulturen i byggbranschen.

– Det är inte byggbranschens fel att det finns en machokultur i samhället, men där är den som tydligast. Kan man förändra byggbranschen, kan man förändra samhället, hävdar Charlie som är fast besluten att dedikera sitt arbetsliv åt uppgiften.

Budskapen kom utan omskrivningar, utan försök att linda in. ”Genusarbetaren” var närmast brutal. 

Peter Svensson på Huskurage, skruvade därefter upp tydlighet och ton ytterligare. Privat, utlämnande och drabbande pratade han om värdegrund och synen på manlighet.

– Pojkar matas med normer hela livet, bekräftas och belönas, sa han och tog sin egen uppväxt som exempel. Dysfunktionellt hemma, grov jargong i fotbollsomklädningsrummet och härskande norm i arbetslivet.

– Män pressar sig till max för att leva upp till bilden och förväntningen på hur en man ska vara och vad han ska klara av. Idén om manlighet bidrar till våld och utanförskap, menade Peter.

Föreläsningarna träffande rakt i magen. Det har arrangören Ann-Sofie Lind ingenting emot.

– Vi måste förändra nya generationers syn på både jämställdhet och vara tydliga med hur machokulturen skadar och förstör, inte minst för männen.

Under föreläsningarna haglade kloka ord och uppmaningar. 

– Kroppen har trettio tusen sätt att förnimma känslor, men jag har typ fem ord att beskriva vad jag känner med, sa Peter Svensson.