Uppsalahem, årets vinnare av Jämställdhetsbygget | Byggföretagen

Uppsalahem, årets vinnare av Jämställdhetsbygget

Det nyinstiftade priset får Uppsalahem för sin jämställda upphandling, som juryn hoppas ska inspirera fler att bidra till en jämställd byggbransch.

Publicerad:

Jämställdhetsbygget ska inspirera aktörer inom byggbranschen att aktivt arbeta för ökad jämställdhet. I år delades priset ut för första gången under Årets Bygge-galan och av de tre finalisterna korade juryn Uppsalahems initiativ Jämställd upphandling.

Juryns motivering lyder:

”För att kunna åstadkomma förändring i en mansdominerad bransch krävs mod, vilja och tydliga krav. Allt detta uppfyller årets vinnare då de går i bräschen för hur man kan inspirera fler inom byggbranschen att agera för jämställdhet.

Utöver det egna interna jämställdhetsarbetet lyfter Uppsalahem ambitionen till en ny nivå genom att ställa tydliga krav hos sina leverantörer. I samtliga upphandlingar bifogas en tydlig checklista över vilka jämställdhetskrav leverantörerna förväntas leva upp till.

Dessutom bidrar Uppsalahem till ökad jämställdhet genom att bedriva aktiva insatser för att öka tryggheten i utsatta områden och för att alla ska komma till tals i hyresgästdialoger.

Vi inspireras även av deras vision om att bli Sveriges mest jämställda bostadsbolag.”

Om priset Jämställdhetsbygget 2019

  • Jämställdhetsbygget grundades av Ina Djurestål, Pauline Diurson Runfors, Helena Walentowicz och Emma Ophus tillsammans med Sveriges Byggindustrier
  • Juryn består av Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier, Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna och Pernilla Alexandersson, jämställdhetsexpert och vd Add Gender.
  • Vinnaren av Jämställdhetsbygget 2019 koras på Årets Bygge 2019, den 26 mars, på Cirkus.
  • Läs mer om Jämställdhetsbygget här.