Rekordstor nätverksträff för #byggbranschenskvinnor | Byggföretagen

Rekordstor nätverksträff för #byggbranschenskvinnor

Den 20 november fylls den största möteslokalen i Näringslivets hus med kvinnor från hela byggbranschen. Nätverkande och inspiration står på agendan för kvällen som har temat Kvinnorna till toppen. Värdinna är Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier.

Publicerad:

Du är värdinna för det som troligtvis är byggbranschens största kvinnliga nätverksträff någonsin, berätta…

– Ja, det är fantastiskt roligt att intresset är så stort – vi har 250 anmälda och fler kan delta via webblänk. Vi arrangerar den här nätverksträffen tillsammans med influencern Sandra Mobaraki, även känd som @byggsandra, som har startat nätverket #byggbranschenskvinnor. Deltagarna är kvinnor med varierande yrkesroller från olika delar av byggbranschen; studerande från byggutbildningar, lärlingar, yrkesarbetare, tjänstpersoner och personer från beställarsidan. Och vi har flera inspirerande gästtalare som delar med sig av sina erfarenheter av chefskap och ägarskap.

Varför valde ni temat Kvinnorna till toppen?

– Om vi ska kunna nå en jämställd byggbransch behöver vi fler kvinnor i toppen, både i chefs- och ägarrollen. Möjligheten att förändra kommer med mandatet att kunna påverka.

Varför är det viktigt med kvinnliga nätverk 2019?

– Vi verkar fortfarande i en mansdominerad bransch där många kvinnor arbetar som ensam kvinna, eller som en av få kvinnor på arbetsplatsen. Ett nätverk skapar då ett viktigt sammanhang för erfarenhetsutbyte och gemenskap. Behovet av att nätverka med andra kvinnor behöver alltså inte ha någon koppling till att man har dålig erfarenhet av manliga kollegor. Alla behöver, någon gång under karriären förebilder att spegla sig i och inspiration från andra som har gått före.

Varför tror du att intresset är så stort?

– Jag gissar att det är kombinationen av att nätverka och inspireras av andra kvinnors karriärresor som lockar. Det finns ett stort intresse av att träffas och prata karriärmöjligheter, särskilt när medierapporteringen ibland ger en mörk och missvisande bild om hur det är att vara kvinna i byggbranschen.