Chefekonomen: Så påverkas byggbranschen av coronakrisen | Byggföretagen

Chefekonomen: Så påverkas byggbranschen av coronakrisen

Hallå där! Fredrik Isaksson, chefekonom på Byggföretagen, som tagit fram specialrapporten Så påverkas bygg- och anläggningsbranschen av coronakrisen.

Publicerad:

Fredrik Isaksson, chefekonom, Byggföretagen.

Hur påverkas bygg- och anläggningsbranschen av coronakrisen?

– Bygg – och anläggning ligger väldigt sent jämfört med många andra branscher och vi har inte sett något tvärstopp i byggverksamheten än så länge. De flesta projekt löper på och väldigt stor del är ju också finansierat av offentliga medel. Där är det ju också viktigt att kommuner och regioner står kvar vid sina planer.

Vilka långsiktiga scenarior ser du framför dig?

– Vi skissar upp tre alternativa scenarier för utvecklingen närmaste två åren: Det mörkaste alternativet motsvarar en minskning av antalet sysselsatta inom byggindustrin med 18 procent, i ett medelscenario med sex procent och ett mindre pessimistiskt på minus en procent.

Vad gäller påbörjade bostadsbyggen spänner prognosen över minskningar på mellan 11 och 70 procent färre byggda bostäder i år och nästa år jämfört med 2019. Eller annorlunda uttryckt – från en handfull tusen till 34 000 färre bostäder per år jämfört med i fjol.

Har bygg- och anläggning några fördelar i återhämtningsfasen jämfört med andra näringar?

– Den efterfrågan som vi ändå räknar med kommer att falla bort, den kommer ju kunna få en återhämtning när väl ekonomin vänder. Då kan det finnas ett uppdämt behov av att bygga nya bostäder och samhällsfastigheter, investera i infrastruktur och så vidare.

Här kan du höra Fredrik Isaksson kommentera rapporten i SR:s Ekonomiekot.