Bygg- och anläggningsprogrammet, lönsamt för unga och samhället | Byggföretagen

Bygg- och anläggningsprogrammet, lönsamt för unga och samhället

Allt för många utbildar sig nom områden där det inte finns jobb, trots att det saknas kompetens inom många områden, konstaterade Lars Stjernkvist (S), regeringens särskilda utredare.

Publicerad:

Lars Stjernkvist (S), Jan Malmberg och Elin Kebert, Byggföretagen samtalar bland annat om hur Bygg- och anläggningsprogrammet står sig på arbetsmarknaden.

Se webbsändningen (9/10): ”Hur kortas vägen mellan utbildning och jobb?” (ca 55 min).

Stjernkvist om framtidens byggutbildningar

Se teasern (1.08 min)

Hur kortas vägen mellan utbildning och jobb? teaser

Om webbsändningen: Ökad statlig styrning och skyldighet för kommuner att samverka var två av de konkreta förslag som Lars Stjernkvist (S), regeringens särskilda utredare för planering och dimensionering av komvux och gymnasieskola, presenterade utifrån det uppdrag han fick av utbildningsminister Anna Ekström innan sommaren (om hur planering och dimensionering av utbildning ska gå till). Lars berättade även om hur utbildningsplatser fördelas idag och vilka konsekvenser det får för Sveriges kompetensförsörjning.

”Det utbildningssystem vi har idag är inte kostnadseffektivt och överensstämmer inte med det arbetsliv vi har”, säger Lars Stjernkvist (S).

”Vi vill ha ett moderniserat Bygg- och anläggningsprogram, som speglar en modern byggbransch och är attraktivt för unga. Men viktigast just nu är att få igång vuxenutbildning (Yrkesvux), så att det blir möjligt för den som vill komma till vår bransch att få den möjligheten, oavsett var i Sverige du bor”, säger Elin Kebert, expert kompetensförsörjning Byggföretagen.

Reflektioner från ett medlemsföretag: Bodil Blom, vd Byggutrustning Luleå AB, var en av dom som följde webbsändningen med stort intresse. Hon tyckte att samtalet lyfte fram många bra vinklar på viktiga ämnen. Några av Bodils reflektioner.

”Att utbudet på utbildningar måste anpassas efter arbetsmarknadens behov, som Lars pratar om. Samarbetet mellan skola och näringsliv är så viktigt.”

”Att yrkesutbildningar ger billigare och bättre ekonomi för samhället – då eleverna snabbt kommer ut till en bransch där det finns ett stort behov av arbetskraft och förhållandevis bra lönenivå”.

”Det livslånga lärandet, som Elin pratar om, dvs vi måste göra det enklare att byta jobb, bransch eller bana några gånger under livets gång.”