Hur kortas vägen mellan utbildning och jobb? | Byggföretagen

Hur kortas vägen mellan utbildning och jobb?

Finns det gymnasieutbildningar som leder till jobb? Hur är utsikterna för Bygg- och anläggningsprogrammet? Kan den som vill läsa bygg utbilda sig inom komvux? Hur ser kommunernas utbildningsutbud ut idag och vad bör prioriteras i framtiden?

Publicerad:

Lars Stjernkvist (S), regeringens särskilda utredare för planering och dimensionering av komvux och gymnasieskola och Elin Kebert, expert kompetensförsörjning Byggföretagen samtalar om Bygg- och anläggningsprogrammets utsikter.

Hej Elin Kebert, expert på kompetensförsörjning Byggföretagen. Du var värd för webbsändningen Hur kortas vägen mellan utbildning och jobb (9 oktober, kl 10-11), som gästades av Lars Stjernkvist (S), regeringens särskilda utredare för planering och dimensionering av komvux och gymnasieskola. Vad handlade det om?

SE WEBBSÄNDNINGEN HÄR

– Det blev en intressant livesändning där Lars Stjernkvist presenterade konkreta förslag utifrån det uppdrag han fick av utbildningsminister Anna Ekström innan sommaren, dvs om hur planering och dimensionering av utbildning ska gå till. Lars berättade även om hur utbildningsplatser fördelas idag och vilka konsekvenser det får för Sveriges kompetensförsörjning.

Vilka frågor tog du särskilt ta upp utifrån Byggföretagens perspektiv?

– Vi från Byggföretagen har länge efterfrågat en genomlysning av utbudet inom skolsystemet och välkomnar därför Stjernkvists utredning. Vi är bekymrade över trenden att allt färre unga väljer yrkesprogram. När kommunerna får ansträngd ekonomi dras det ner på utbildningar inom samhällsbyggnad för att de anses dyra och istället ökar platserna för ”billigare” alternativ. Frågan är dock – vad blir dyrast i längden? Vi måste rusta Sverige genom coronakrisen och förbereda unga för arbetsmarknaden. Om detta och mycket mer pratade vi om.

Vad mer får vi ta del av?

– Min kollega Jan Malmberg, ansvarig kompetensförsörjning och attraktion Byggföretagen region mellan, berättade hur de har lyckats öka söktrycket till Bygg- och anläggningsprogrammen i Norrköping genom deras byggmässa. Det är ett exempel på hur vi kan jobba gemensamt för att möjliggöra att fler unga får prova vår bransch innan de gör sitt gymnasieval.

Medverkande:

  • Lars Stjernkvist (S), regeringens särskilda utredare av gymnasierapporten och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.
  • Elin Kebert, expert kompetensförsörjning, Byggföretagen.
  • Jan Malmberg, ansvarig kompetensförsörjning och attraktion Byggföretagen region mellan.

*Gemensamt ansvar – en modell för planering och dimensionering av gymnasial utbildning