Byggnads hotar med strejk för att få mer än märket och förbjuda seriösa bemanningsföretag | Byggföretagen

Byggnads hotar med strejk för att få mer än märket och förbjuda seriösa bemannings­företag

Byggnads har idag varslat om strejk i byggbranschen från den 27 november. Skälet är att man vill ha mer än märket. - Vi är överens om att vi vill ha ordning och reda i en sund byggbransch. Därför har vi lagt konkreta förslag på ett utökat huvudentreprenörsansvar med en uppsnabbad process och en utökad granskning. Men vi kan inte skriva en överenskommelse som kan stå i strid med svensk lag på det sätt som Byggnads föreslår. Därför förstår vi inte varför man väljer att varsla om strejk mitt under brinnande coronapandemi, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Byggföretagen.

Publicerad:

Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen

– Vad det här egentligen handlar om är att Byggnads vill ha mer än märket. Dessutom vill de förbjuda seriösa bemanningsföretag och kasta bort värdet av yrkesbeviset. Det kan inte vi gå med på, säger Mats Åkerlind.

Sedan januari har 930 byggföretag gått i konkurs. 6800 personer har redan varslats om uppsägning. I Byggföretagens senaste Byggbarometer svarar fyra av fem medlemsföretag att de upplever förskjutningar av nya byggstarter. Två tredjedelar upplever minskad orderingång.

Byggnads varsel berör 87 arbetsplatser runt om i landet.

Byggnadsarbetare som berörs av Byggavtalet ska ha ny lön från och med den 1 december 2020. Detta är en följd av att märket prolongerades med sju månader i våras. En byggnadsarbetare med ackordslön tjänar idag i snitt 38 800 kronor.

Inget annat fackförbund går ut i konflikt så ofta som Byggnads. Bara mellan 2011 och 2015 varslade Byggnads 26 gånger i tvister mellan avtalsparter. Bara Syndikalisterna och Svenska Hamnarbetarförbundet varslar mer.

Lathund för journalister se här: https://byggforetagen.se/avtal2020/lathund-for-journalister/

Följ utvecklingen för www.byggforetagen.se/avtal2020