HELA LISTAN: Sveriges 30 största bygg- och anläggningsföretag | Byggföretagen

HELA LISTAN: Sveriges 30 största bygg- och anläggnings­företag

Hallå där! Emil Flodin, analytiker på Byggföretagen, som tagit fram årets lista över Sveriges största bygg- och anläggningsföretag baserat på omsättning 2019.

Publicerad:

Emil Flodin, analytiker, Byggföretagen.

Hur ser toppen ut?

Med en omsättning på drygt 44 miljarder kronor toppar Peab återigen listan över de största byggföretagen i Sverige. Det sker sällan förändringar i listans topp. Det är elfte året i rad som Peab innehar listans förstaplats. Även plats två – Skanska – och plats tre – NCC – är oförändrat från föregående års listor.

Vad ser du för intressanta förändringar?

Norska Veidekke har efter flera år med stigande omsättning i Sverige nu gått om JM och är nu det fjärde största byggföretaget i Sverige. Ett annat norskt bolag som numera återfinns bland de tio största är AF-gruppen – som också är årets stora klättrare, då de mer än fördubblat sin omsättning i Sverige senaste året.

Något som skiljer årets lista från föregående år?

Årets lista visar betydligt fler minustecken i utvecklingskolumnen, både när det kommer till omsättning och antalet anställda. Det märks att 2019 var ett sämre år på den svenska byggmarknaden. Allra tuffast var det för företagen som huvudsakligen bygger och utvecklar bostäder. Redan 2018 såg vi att de bostadsbyggarna började få det tuffare. Den trenden har fortsatt under 2019 och flera bostadsutvecklare som var med på fjolårets lista har fallit ur.