Coronapandemins effekter oroar byggföretagarna i södra Norrland mest | Byggföretagen

Coronapandemins effekter oroar bygg­företagarna i södra Norrland mest

Coronapandemins effekter på affärerna är det som oroar Byggföretagens medlemsföretag i södra Norrland mest. Hela 53% av alla medlemsföretag känner en oro inför framtiden som en följd av den ekonomiska osäkerhet som pandemin skapar. Det visar Byggföretagens senaste Byggbarometer.

Publicerad:

- Eftersom det framkommit att Covid-19 kan spridas som luftburen smitta, och inte bara vid mer direkta kontakter, så är det såklart viktigt att komplettera åtgärderna mot smittspridning, säger Berndt Jonsson, nationella samordnare för säkerhet på Byggföretagen.

– Det bästa sättet för Sverige att övervinna krisen är att fortsätta bygga. Nu är det särskilt viktigt att offentliga investeringar säkerställs. Regeringen behöver också se hur man kan öka möjligheterna för fler att köpa en bostad, exempelvis genom att slopa skärpta amorteringskrav och mildra kreditrestriktionerna. Så kan vi på riktigt få fart på byggandet, säger Berndt Jonsson, regionchef för Byggföretagen i södra Norrland.

Enligt Byggbarometern upplever 61% av medlemsföretagen minskad orderingång i hög eller viss utsträckning. 23% upplever finansierings- eller likviditetsproblem. Av barometern framgår även att 21 % av medlemsföretagen har tvingats varsla personal. 15 % svarar att de ännu inte varslat, men kan komma att behöva göra det.

Coronapandemin är inte det enda som bekymrar Byggföretagens medlemsföretag. 19% av företagen oroar sig för kompetensbrist och 17% för osund konkurrens.

Byggbarometern besvarades av 47 medlemsföretag hos Byggföretagens medlemsföretag i södra Norrland, som täcker Dalarnas, Gävleborgs, Jämtlands och Västernorrlands län. Undersökningen gjordes under perioden 13-20 januari 2021.