Byggföretagen i nytt regeringsmöte om cementkrisen | Byggföretagen

Bygg­företagen i nytt regeringsmöte om cementkrisen

På onsdagen träffar Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd återigen näringsminister Ibrahim Baylan.

Publicerad:

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

– Mark- och miljööverdomstolens nej till fortsatt brytning av kalksten i Slite på Gotland får förödande konsekvenser. Om inte regeringen agerar snabbt leder krisen till att byggprojekt stoppas och att många varslas runt om i landet, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Slite står i dag för 75 procent av all cement som används i Sverige. Det gör att cirka hälften av allt byggande är direkt beroende av fabriken på Gotland

– Cement är en bas för allt byggande. Oavsett om man bygger ett vindkraftverk, trähus eller ny järnväg förutsätter det cement. Därför måste vi få besked om vad regeringen gör för att förhindra ett byggstopp. Har regeringen inga besked kommer våra medlemsföretag att börja varsla under augusti, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Även Svenskt Näringsliv är djupt bekymrade över cementkrisen

– Bara i byggsektorn påverkas 150 000–200 000 jobb. Regeringen måste göra allt för att lösa detta. Vi måste bara hitta en lösning och undvika ett driftstopp, säger Svenskt näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Här kan du läsa Catharina Elmsäter-Svärds debattartikel inför regeringsmötet

Här kan du läsa intervjun med Jan-Olof Jacke

All vår information om cementkrisen samlad