Cementkrisen | Byggföretagen

Cementkrisen

Cementbrist kan leda till omfattande byggstopp

Den 18 november 2021 fattade regeringen beslut om att ge Cementa förlängt tillstånd att bryta kalk i Slite fram till 31 december 2022.

Högsta förvaltningsdomstolen har tagit emot flera ansökningar om rättsprövning av regeringens beslut att ge Cementa AB ett tidsbegränsat tillstånd till täkt av kalksten i Slite, Gotlands kommun. I en ansökan yrkas att Högsta förvaltningsdomstolen ska besluta att regeringens beslut inte ska gälla i avvaktan på att målet avgörs slutligt. Den 15 februari meddelade man dock att detta avslås, vilket betyder att regeringens beslut fortsatt gäller.

”Det här är ett bra besked för byggbranschen och Sverige. Men även med detta beslut finns en överhängande risk för att vi står inför en ny cementbrist till årsskiftet då tillståndet går ut. Det här ger oss bara en kort andningspaus”, kommenterade Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen.

Skälet till att en cementbrist får så omfattande konsekvenser är att tillverkningen i Slite idag står för cirka 75 procent av den cement som används i Sverige.

På den här sidan samlar vi information som är till hjälp för Byggföretagens medlemsföretag, både för att hålla sig uppdaterade om nuläget och de konsekvenser som ett byggstopp kommer att innebära.

Nyheter

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2022-04-27

Sverige kan bli utan cement – industrin i möte med regeringen

Sverige står inför ett avgörande i frågan om cementförsörjningen. Därför träffar representanter för svensk industri idag ansvariga departement.

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2022-04-19

Bygg­företagen om Cementas nya tillståndsansökan

Cementa ansöker nu om fyra års tillstånd för fortsatt kalkstensbrytning i Slite på Gotland.

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2022-03-17

Stor risk för cementkris vid årsskiftet

Risken är fortsatt stor för en cementkris efter årsskiftet. Det var budskapet på webbinariet med Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd och Svensk Betongs vd Malin Löfsjögård.

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2022-02-22

Din guide till cementkrisen just nu

Cementkrisen är inte avblåst – den är bara uppskjuten. Vi ger dig en snabb uppdatering om läget.

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2022-02-15

Högsta förvaltningsdomstolens beslut att avslå yrkande om inhibition ger kort andningspaus

Högsta förvaltningsdomstolen har idag meddelat att man avslår yrkandet på inhibition i målet om rättsprövning av regeringens beslut angående Cementa AB. Det innebär att regeringens beslut om att ge Cementa AB tillstånd att bryta kalk i Slite fortsatt gäller.

Pressrelease
Publicerad: 2022-02-02

Stor brist på prov- och testverksamhet för ny betong kan leda till långt byggstopp

Behovet av ökad test- och provningsverksamhet för cement och betong riskerar bli en flaskhals i ett läge där ny råvara behöver användas. Det konstaterar Vinnova i en rapport som regeringen fick den 1 februari 2022.

Nyhet från Byggföretagen
Publicerad: 2021-12-02

Din guide till cementkrisen just nu

Missade du seminariet med Byggföretagens Catharina Elmsäter-Svärd och Svensk Betongs Malin Löfsjögård om cementkrisen? Se det i efterhand eller ta del av snabbsammanfattningen nedan.