Cementa får tillfälligt tillstånd: ”Åtta månader är kort tid” | Byggföretagen

Cementa får tillfälligt tillstånd: ”Åtta månader är kort tid”

Cementa får tillstånd för kalkbrytning på Gotland i ytterligare åtta månader efter den 31 oktober. Beslutet bygger på en utsträckning av tid - givet att volymen inom nuvarande tillstånd inte är uppfylld.

Publicerad:

– Det är bra att regeringen uppmärksammat Byggföretagens analys och vill undvika ett produktionsstopp i höst. Men åtta månader är kort tid. Samhällsbyggnadssektorn behöver långsiktighet – annars kan vi sitta i samma sits till jul, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Byggföretagens konsekvensanalys har beräknat investeringsbortfallet till följd av ett produktionsstopp till över 20 miljarder kronor per månad. Samtidigt bedöms 280 000 jobb inom bygg- och anläggning hotas.

– Riskerna för ett byggstopp ska inte minimeras, de måste elimineras, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Det var den 6 juli 2021 Mark- och miljööverdomstolen beslutade att avvisa Cementas ansökan om förnyat tillstånd att bryta kalksten i de befintliga täkterna i Slite på Gotland. Cementa överklagar nu till Högsta domstolen.

Här kan du ta del av regeringens pressträff

Här kan du läsa Byggföretagens konsekvensanalys

All vår information om cementkrisen samlad